El ple de les Corts de Castella i Lleó ha estat suspès per una picabaralla. "Estic per suspendre la sessió i la reprenem a la tarda. Que es fotin", és el que s'ha sentit dir al vicepresident de la cambra, Francisco Vázquez (PP), que ha tancat el micròfon i ha afegit un groller "a prendre pel cul". Però, què havia passat abans? Doncs que el vicepresident de la Junta, Juan García-Gallardo (Vox), i el portaveu del Partit Popular, Raúl de la Hoz, han esbroncat el procurador de Podemos Pablo Fernández mentre intervenia des de la tribuna.

Abans de res, cal tenir en compte que durant aquest dimarts ja es va viure una situació similar: el mateix García-Gallardo va insultar el procurador de Ciutadans Francisco Igea, dient-li "imbècil" i "presumpte delinqüent". Llavors, el ple també es va suspendre i aquest dimecres Fernández ha aprofitat per carregar contra el dirigent de Vox: ha criticat que Castella i Lleó "pateix" un vicepresident de la Junta "que cobra 100.000 euros a l'any" sense "tenir competències", a més de ser a les Corts per "insultar la gent" quan "li treuen el morrió".

 

Insults a Fernández: "Deixa de fer el torracollons"

Després de sentir aquestes paraules, García-Gallardo li ha donat la raó al procurador de Podemos i l'ha començat a increpar des de l'hemicicle. Però el vicepresident de la Junta tenia el micròfon tancat, de manera que no s'ha pogut sentir res del que deia. És per això que Fernández l'ha reptat a deixar de parlar en veu baixa, a prendre la paraula i a intervenir "amb valentia" davant del ple. Ha estat en aquest moment que De la Hoz ha aixecat la veu per defensar el seu soci de Vox i ha acusat el procurador de Podemos de buscar aquesta mena de situacions només pel "vídeo". "A mi no em cal un vídeo", ha respost Fernández, tot advertint-li que "no és ningú per manar". "Deixa de fer el torracollons", li ha cridat algú sense identificar.

Malgrat que els insults anaven dirigits al procurador de Podemos, el vicepresident de les Corts s'ha limitat a instar Fernández a centrar-se en la qüestió del debat parlamentari. "Davant d'un insult, el president (de la cambra) no va dir res. Es pot insultar impunement", ha criticat el morat, alhora que ha retret que PP i Vox converteixen la cambra en una "soll". La resposta no li ha agradat a Vázquez, que ha invitat el procurador de Podemos a abandonar la tribuna i ha suspès la sessió plenària. Un ple que s'ha reprès quinze minuts més tard, sense que s'hagi condemnat l'actitud de l'extrema dreta a les Corts. I és que el president de la cambra és Carlos Pollán, de Vox, que tan sols ha demanat "respecte" durant els debats.