El que havia de ser una compareixença per defensar la seva Oficina de l'Espanyol, inventada expressament per poder situar-lo a un càrrec públic, s'ha acabat convertint en una defensa a ultrança de Toni Cantó de la colonització d'Amèrica per part dels espanyols. En plena polèmica després que el Papa demanés perdó a Mèxic pels crims de l'Església catòlica durant la conquesta i l’evangelització del territori, avui Cantó ha assegurat que no creu "que siguem colonitzadors ni res que s'hi assembli. Jo crec que quan Espanya va arribar a aquell continent, el va alliberar".

Anant més enllà, el polític ha insistit que els espanyols que van arribar a Amèrica "van alliberar" a "milers de persones que estaven subjugades per un poder que era absolutament brutal i salvatge i, fins i tot, caníbal". Entre crítiques dels diputats de grups d'esquerres com ara Podemos, el del PP ha assegurat que "en una única cerimònia podien sacrificar a 70.000 persones" i, per tant, els espanyols s'haurien de sentir "orgullosos d'aquest llegat històric". 

Un 'xiringuito' 

Segine Mabye, activista social nascut al Senegal i ara diputat per Podemos a l'Assemblea de Madrid, ha intervingut després de Cantó per denunciar que "si parlem del 1492, hem de mencionar també una reducció de la cultura". En aquest sentit, ha demanat que "quan parlem de la conquesta i de l’espanyol i ens oblidem d'aquesta part que va ser terrible".

Mabye ha aprofitat l'ocasió per dirigir-se directament a Cantó, a qui ha recriminat estar dirigint un "xiringuito", aquelles entitats que des de la dreta espanyola acostumen a assenyalar i ridiculitzar per la seva poca utilitat: "Mai es podrà deslligar de la idea que aquesta oficina és una 'xiringuito' creat a la seva mida", ha dit el diputat, afegint que les seves funcions "gairebé no transcendeixen la contínua necessitat d'Ayuso per generar polèmiques d'un dia a les xarxes socials". 

Oficines a Barcelona o País Basc 

Per altra banda, Cantó ha assegurat que se sent honorat d'ocupar el càrrec de director de l'Oficina de l'Espanyol i ha acusat Pedro Sánchez de plagiar la Comunitat de Madrid amb el Projecte Estratègic per la Recuperació i Transformació Econòmic, lligat a la llengua espanyola i que aprovarà el proper Consell de Ministres. Aquest projecte té la intenció que "la intel·ligència artificial parli en espanyol". 

En aquest sentit, ha considerat que seria una bona idea que la seva oficina a mida es traslladés també a zones com el País Valencià, Balears, Barcelona o el País Basc, perquè "allà fa falta que es defensi l'espanyol, al qual s'estan vulnerant drets i llibertats".