Isabel Díaz Ayuso ha reaccionat aquesta tarda des dels Estats Units a les paraules del papa Francesc, que ha demanat perdó a Mèxic pels "pecats" de l'Església durant l'evangelització en la conquesta d'Amèrica. La presidenta de la Comunitat de Madrid no ha amagat la seva "sorpresa" davant aquestes declaracions. 

El papa Francesc ha enviat una carta al clergat mexicà en la que els insta a reconèixer els "pecats personals i socials" que l'Església va cometre durant aquest període. En aquest sentit, Ayuso ha dit des de Washington i amb la Casa Blanca com a teló de fons que li "sorprèn" que "un catòlic que parla espanyol" hagi demanat aquest perdó.

Per això, s'ha mostrat incrèdula davant el fet que el papa "hagi parlat així d'un llegat com el nostre, que va ser precisament portar l'espanyol i, a través de les missions, el catolicisme i per tant la civilització al continent americà"

Creixement de l'indigenisme 

En aquest viatge institucional als Estats Units la líder dels populars s'ha dedicat a defensar justament el llegat d'Espanya a Amèrica davant la "llegenda negra" i "la revisió maniquea de la Història". Segons el parer de la presidenta madrilenya, aquesta s'està intentant fer amb un creixement alarmant de "l'indigenisme i el populisme".

En el que era un viatge per promoure la inversió internacional a Madrid, la presidenta s'ha centrat a defensar la hispanitat i el llegat espanyol. Als Estats Units, però, el moviment revisionista sobre aquesta etapa de la història creix. Per exemple, fins a 130 ciutats, entre les quals Washington, i vuit estats del país han canviat el dia de Colom pel dia dels Pobles Indígenes. Ayuso ha assegurat que li sembla "fatal" aquesta modificació. 

"Curar les ferides" 

El papa va enviar aquesta carta al president de la conferència episcopal, monsenyor Rogelio Cabrera López amb motiu de la celebració dels 200 anys de la independència de Mèxic. En ella, el pontífex el convidava a "curar les ferides" del passat. La "mirada retrospectiva inclou necessàriament un procés de purificació de la memòria, és a dir, reconèixer els errors comesos en el passat, que han estat molt dolorosos", va reflexionar el líder catòlic. 

A diferència d'Ayuso, qui si ha reaccionat positivament a la missiva del papa ha estat López Obrador. El president mexicà ha exigit en reiterades ocasions a Espanya que demani perdó per tots els crims comesos durant la conquesta espanyola. A més, sempre s'ha mostrat molt crític amb Vox i el seu líder ultra, Santiago Abascal. A finals del mes d'agost, per exemple, López Obrador va alertar que el franquisme estava retornant a l'estat.

Crítiques a López Obrador 

Davant les paraules d'agraïment del president mexicà al Vaticà, Ayuso ha criticat al líder polític per voler "desfer el llegat d'Espanya" amb la seva defensa de l'indigenisme. Anant més enllà, la madrilenya ha qualificat aquesta lluita com "el nou comunisme". 

A la imatge principal, Isabel Díaz Ayuso a Nova York / Efe