Si en el llenguatge polític actual es coneix com a 'xiringuito' a tot organisme oficial creat únicament per justificar els sous dels seus membres —com per exemple l'Oficina de l'Espanyol a càrrec del fluctuant polític Toni Cantó—, el Cos Nacional de Policia (CNP) compta amb un d'ells: l'anomenat Consell Assessor de la Policia, que serveix, a més, com a retir daurat per a comissaris destituïts després de veure's embolicats en polèmiques

Així ho destapa aquest dijous eldiario.es, que detalla que malgrat que l'esmentat consell assessor de la policia espanyola hauria d'emetre informes per al director general, poden passar anys sense realitzar cap encàrrec, mentre els seus membres continuen cobrant els seus sous sense exercir cap tasca.

Segons la descripció de l'organisme de l'esmentat mitjà, es tracta d'un 'xiringuito' en tota regla que serveix per tenir sense fer res a càrrecs que han estat destituïts de les seves anteriors destinacions per conductes polèmiques, conservant gairebé intactes els seus honoraris fins que els arriba el moment de la jubilació.

Sempre segons eldiario.es, un dels seus components més recents és el cap superior de Navarra, Daniel Rodríguez López, que va dimitir després de revelar-se que insultava polítics d'esquerra i independentistes des d'un compte de Twitter.

"Cementiri d'elefants"

Malgrat que el Consell Assessor de la Policia, segons una ordre interna de 2013, té com a funció principal "assessorar, emetre informes i elaborar estudis" perquè el director general del Cos, que també pertany a l'esmentat òrgan, pugui "millorar l'organització policial", a la pràctica, segons indica eldiario.es, és "un cementiri d'elefants" opac i sense gairebé funcions efectives.

En aquests moments, dels presumptes 16 membres només hi ha coberts quatre i tots ells tenen un currículum polèmic que inclouen des d'insults a independentistes fins a suposades vinculacions amb les operacions parapolicials Kitchen i Catalunya.

Sense res a fer

Segons el testimoni d'un antic membre del consell assessor recollit per eldiario.es, en tres anys només va ser requerit en una ocasió per informar d'un assumpte. A més, no comptava ni amb despatx ni taula, ni accés a ordinadors, simplement una taquilla per guardar l'uniforme. És a dir, els membres d'aquest 'xiringuito' de la policia espanyola no tenien res a fer tret d'esperar a cobrar la nòmina a final de mes i complir l'edat de la jubilació. 

 

Imatge principal: El cap superior del Cos Nacional de Policia a Navarra, Daniel Rodríguez López, va dimitir el 2018 per insultar polítics a Twitter / Efe