El candidat al Parlament per Junts, Joan Canadell, marca perfil i defineix Esquerra com un partit que ha aplaçat l'objectiu de la independència. En declaracions a TVE, es mostra crític amb els republicans però a la vegada admet que són els millors socis, si s'escau, per formar un altre govern. Amb qui ha posat especialment l'accent és amb Pere Aragonès.

L'actual vicepresident en funcions de president, és el candidat d'ERC per les eleccions del 14 de febrer però Canadell li posa l'interrogant: "Espero que entre Laura Borràs i qui quedi a l'altre cantó es pugui fer un Govern", referint-se a Aragonès sobre qui dubta de la seva continuïtat després d'anar a les urnes. Posteriorment, Canadell ha reiterat que "el soci prioritari" per Junts és Esquerra.

Separant el Govern actual del projecte amb què ell s'ha implicat, confia que les coses es poden fer d'una altra manera. Es desmarca de la gestió actual de la pandèmia recordant la seva presidència a la Cambra de Barcelona: "La coalició no ha funcionat però això no vol dir que no pugui funcionar d'una altra manera. El Govern ha estat dos partits amb conselleries separades".

Amb qui més crític ha estat, per una qüestió d'actualitat informativa, és amb la consellera de Salut, Alba Vergés i admet que la seva gestió "podria ser molt millor, depèn amb què es compari". Però lamenta especialment la falta de diàleg que considera que li ha faltat a la Consellera. Una actitud que la contraposa amb la del Secretari General de Salut, Josep Maria Argimon: "És una persona molt raonable". I recorda que els tests d'antígens "no són la panacea però solucionarien molt".

Qui prioritza la independència?

L'entrevista, que s'ha centrat en el frec a frec entre les dues principals forces independentistes, també ha servit per posar en valor el grau de prioritats d'uns i altres. Canadell, òbviament, escombra cap a casa: "El projecte de Junts és molt més clar, a Esquerra esperen 20 anys per fer efectiva la República. Junts som el partit que defensem continuar el mandat de l'1 d'octubre". Una idea que, des del primer moment, també ha defensat Laura Borràs.

De fet, Canadell assegura que "té dubtes" sobre la velocitat amb què s'han marcat l'objectiu independentista des d'Esquerra. I tanca files sobre el seu paper, més enllà de ser un dels rostres destacats a Junts: "Ara no estic preparat per ser president de la Generalitat, em vull preparar si algun dia vull ser-ho".