La candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, ha apostat aquest dimecres per mantenir la celebració de les eleccions el 14 de febrer, tal com estan previstes, malgrat la situació de la pandèmia del coronavirus.

"Treballem amb la idea que es facin les eleccions. El país necessita les eleccions, necessita un canvi de Govern", ha argumentat hores abans que es posi en marxa el confinament municipal de Catalunya decretat per l'executiu de la Generalitat durant deu dies.

L'executiu català va proposar a la taula de partits nou escenaris per decidir el manteniment o no de la data electoral, marcats per la velocitat de transmissió de la malaltia i el ritme d’hospitalitzacions. Segons aquesta proposta, si es tornés a una restricció absoluta d’actitivats o un nou confinament domiciliari les eleccions s’ajornarien.

La previsió és que el 15 de gener es faci una primera avaluació de la viabilitat del 14-F, i a partir d’aquí es revisarà la situació cada setmana per decidir si es manté o no la convocatòria. 

Acord amb MES

Borràs ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa en què ha presentat l'acord electoral amb Moviment d'Esquerres (MES), la formació sorgida d'una escissió del PSC i que en els anteriors comicis al Parlament van concórrer amb Esquerra. La setmana passada, JxCat va presentar l'acord amb Demòcrates, que també havien concorregut amb els republicans en els anteriors comicis.

Els representants de MES, Josep Serra i Jordi Serra, a banda de subratllar la "transversalitat" de JxCat, han argumentat la decisió de presentar-se plegats amb la formació de Carles Puigdemont els propers comici per la "necessitat de mostrar la unitat" de les forces polítiques independentistes davant la repressió de l'Estat i no només una unitat estratègica sinó una "unitat electoral".

52.000 avals

Així mateix, Borràs ha informat que JxCat ha aconseguit multiplicar per deu els avals que necessitava recollir per presentar-se a les eleccions. Junts es va constituir com a partit el juliol d'aquest any i, per tant, no disposava de drets electorals, la qual cosa l'ha obligat a recollir signatures.

"Necessitàvem 5.000 avals i n'hem aconseguit més de 52.000 en un exercici de demostració d'il·lusió i ganes de participar", ha explicat la candidata, que ha subratllat que aquesta recollida s'ha aconseguit en temps rècord i plantant paradetes del partit als carrers en una setmana d'onada de fred.