El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, s'ha mostrat sorprès per l'absència de la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest 31 de desembre, a la roda de premsa habitual dels dijous sobre la situació de la pandèmia de la Covid. En la conferència de premsa s'ha explicat el dispositiu de Cap d'Any, que ha quedat centrat d'aquesta manera en l'actuació dels Mossos.

Tot ha començat quan un periodista ha preguntat per l'absència de la consellera de Salut. "Jo m'he assabentat 5 minuts abans [que Vergés no hi seria]. Em consta que els gabinets de premsa ho havien parlat abans. No en tinc informació, no li puc contestar. Ara de desavinença, cap, perquè ni hem parlat", ha indicat.

Cada dilluns i dijous se celebra una roda de premsa per informar a la població de l'evolució del coronavirus, i compareixen habitualment Vergés i Sàmper.

La consellera ha justificat al vespre la seva absència dient que era una roda de premsa "per parlar del dispositiu de Cap d'Any". "Qui digui que la conselleria de Salut s’amaga no té cap raó ni argument. Portem gairebé un any donant la cara en centenars de rodes de premsa i tots els professionals cuidant la gent. Una mica de respecte a tots ells", ha indicat.

El conseller d'Interior ha detallat en la roda de premsa en solitari que hi haurà "3.589 efectius policials que vetllaran per la seguretat aquesta nit de Cap d'Any". La feina es farà conjuntament amb el reforç de la policia local de tots els municipis en un dispositiu que s'està preparant des de fa dies. La premissa és clara: "Avui és una nit de risc". En tots els sentits, ja que la baixada de temperatures també comportarà que moltes carreteres estiguin gelades i per tant augmenti el risc en els desplaçaments, i per això demanen màxima prudència, no només sanitària.

Els controls seran de "forma dinàmica" per detectar que es compleix el toc de queda de forma rigorosa. Quan un ciutadà hagi de parar perquè l'hi requereix un agent de seguretat, aquest haurà d'ensenyar el seu full d'autoresponsabilitat per justificar el desplaçament. Recorden que cal evitar moure's si no és per una qüestió de necessitat. A més, els controls no acabaran després de les dotze hores marcades, sinó que hi haurà controls estàtics posteriors al toc de queda.

El sector de la restauració, l'oci i també les cases rurals està en el punt de mira dels Mossos i Protecció Civil. També es revisarà que ningú organitzi cap mena de festa il·legal i es posa el focus en aquests tres àmbits. Una forma de detectar qualsevol mena d'organització no autoritzada passa pel rastreig de les xarxes socials. Es demana responsabilitat a la ciutadania i també es faran comprovacions virtuals i físiques si hi ha qualsevol indici d'una activitat o festa il·legal.

Més enllà de les explicacions tècniques, també s'ha fet una avaluació de la resposta a totes les mesures d'aquestes festes que comencen a veure el seu final. El conseller Sàmper es mostra satisfet amb l'actitud ciutadana d'aquestes festes: "Agraeixo el grau de compliment de les mesures de la ciutadania", tot i que no nega la realitat: "Ens trobem en un moment important en el control de la pandèmia".