L'expresident de la Cambra de Barcelona i ara diputat de Junts, Joan Canadell, ha assegurat que "si l’Estat no vol negociar, no ens queda altra cosa que un embat democràtic, si cal amb més gent a la presó". Així s'ha expressat en una entrevista al Preguntes Freqüents de TV3, on ha recordat l'exemple d'Irlanda: "Allà es va fer una DUI que va fracassar, va haver-hi morts i ara és un dels països més rics de la Unió Europea".

Canadell ho ha dit arran de l'acord firmat entre ERC i Junts per formar un nou Govern. Tot i que l'acord entre ERC i la CUP dona dos anys de marge a la taula de diàleg amb l'Estat, el diputat ha advertit que "si veiem que en sis mesos l’Estat no s’ha mogut, potser esperarem sis mesos més, però no un any i mig més per acordar un referèndum".

Preguntat sobre què farien els partits independentistes si l'Estat no negocia, Canadell ha assegurat que ell no ho sap i que correspondrà a les tres formacions i les entitats, l'Assemblea i Òmnium, decidir-ho a la taula de coordinació pactada entre republicans i postconvergents. Ara bé, Canadell ha advertit que ho té clar: "Hi ha el mandat de l'1-O, la DUI està feta. Ara, cal preparar coses. Això no es pot fer d'avui per demà sense més". Canadell, doncs, ha fet una crida a seguir internacionalitzant el procés, fomentar la mobilització popular i preparar les estructures de l'Estat.

En aquest sentit, Canadell s'ha mostrat partidari del pacte d'acord amb els resultats del 14-F: "Si haguéssim tingut millors resultats, aquest pacte no l'hauríem firmat". "Recull les tres sensibilitats sobre la taula: tindrem diàleg i entretant prepararem l’embat", ha dit.

El nou Govern

Canadell, igual que Elsa Artadi i Josep Rius, s'ha descartat per ser al nou Govern. Ho ha ha justificat explicant que "vaig entrar fa poc en política i he pensat que abans de prendre responsabilitats vull estar prou capacitat per fer-ho. Així ho he fet sempre tot a la vida".

Sobre els recels que la CUP ha mostrat amb el possible nou conseller d'Economia, Jaume Giró, Canadell ha comentat que "és perquè no el coneixen". L'expresident de la Cambra ha revelat que Giró el va ajudar quan estava al capdavant d'aquesta entitat i ha posat en valor que perdés el seu càrrec a la Caixa per ser l'únic en pronunciar-se en contra del trasllat de la seu social a València. En aquest sentit també ha afirmat que el fet que els tres noms que se saben dels consellers de Junts siguin independents "diu molt a favor del partit", en referència al mateix Giró, a Josep Maria Argimon i a Victòria Alsina, qui sona com a consellera d'Exteriors.