Primers recels entre la CUP i el nou Govern que encara no ha estat ni constituït. El possible nomenament de l'empresari i exdirector general de la Fundació La Caixa Jaume Giró com a nou conseller d'Economia "inquieta força" els anticapitalistes.

Així ho ha reconegut el diputat i secretari de la Mesa Pau Juvillà en una entrevista al Més324: "Vam dir que no ens posaríem en el nom dels consellers perquè el que volem és que s'apliquin programes polítics". "Però és evident que un conseller que ve d'on ve amb la trajectòria que té ens inquieta força", ha revelat. "Si el nostre pacte contempla una transformació social i econòmica cap a l'esquerra, un conseller amb aquesta trajectòria ens preocupa", ha afegit.

La CUP ha advertit en tot moment als republicans que si no s'aplica l'acord, que sempre han qualificat de "mínims", des del minut zero de la legislatura, no sostindrà el Govern ni la majoria independentista de 74 escons. En aquest sentit ha advertit que tot i que l'acord entre ERC i Junts no exclou cap punt pactat per cupaires i republicans, tampoc els recull tots, com la creació d'una energètica pública.

Decepció amb els comuns

Preguntat sobre els comuns, que finalment ahir van votar en contra de la investidura de Pere Aragonès juntament amb el PSC, Vox, Ciutadans i el PP, Juvillà ha afirmat que li hagués agradat que s'haguessin sumat a la majoria independentista. "Vam ser proactius en demanar reunions amb els comuns després del 14-F però ha estat difícil trobar punts de trobada amb ells, sobretot en la qüestió nacional, ja que no tenen una postura concreta i definida", ha dit.

Sobre si els anticapitalistes encetaran ara un debat intern per entrar al Govern de la Generalitat, el parlamentari anticapitalista ha assegurat que la CUP sempre està debatent sobre diferents aspectes a través de les seves assemblees. Tanmateix, ha situat aquest dilema per més endavant, quan vegin si els acords amb republicans i postconvergents es compleixen. "Al final entrar al Govern no és una finalitat en sí mateixa, sinó una eina", ha indicat.

En la línia del discurs de Dolors Sabater, Juvillà ha demanat avançar "nacional i socialment" i ha reclamat la fi de l'ús dels agents antiavalots dels Mossos en els desnonaments, a més dels mateixos desnonaments, que ha qualificat d'"hemorràgia".

 

Imatge principal: el secretari de la Mesa i diputat de la CUP, Pau Juvillà, en un acte de campanya pel 14-F / Foto: Sergi Alcàzar