La justícia, en el punt de mira. Així s'ha pronunciat avui, durant el ple del Parlament el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha instat a la comunitat educativa a manifestar-se "en contra dels tribunals" per la imposició del 25% de castellà a les escoles. En aquest sentit, el titular del departament ha criticat novament la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'acabar amb la immersió lingüística obligant a augmentar les classes en castellà, i ha demanat que aquesta decisió sigui, precisament, la que es critiqui en les manifestacions i les vagues. El sector educatiu ha convocat una vaga pel 23 de març i, en aquesta línia, Cambray vol que es carregui principalment contra la sentència.

El conseller ha estat interpel·lat en dues ocasions per lamentar la decisió del departament educatiu d'avançar l'inici del curs aquest setembre. El diputat de la CUP, Carles Riera, li ha preguntat si "pensa escoltar la comunitat educativa", que s'ha pronunciat repetidament en contra de la mesura, i l'ha instat a negociar-la. Similarment, la diputada del PSC, Esther Niubó, l'ha acusat d'"imposició i falta de diàleg". "Deixi d'incendiar l'escola. El Govern exigeix diàleg, però no el practica Catalunya endins".

Però Cambray ha mantingut la seva línia habitual, rebutjant les crítiques. "No hi ha res més allunyat de la realitat, no hem menystingut ningú, hem practicat el diàleg i el consens amb tothom". Així, ha assegurat que la proposta d'avançar l'inici del curs escolar feia "anys" que es plantejava, i que ara ho han acabat aplicant. "Hi ha quatre informes que diuen que les vacances són massa llargues. Tenim el consens al 100% que és una bona mesura per a l'alumnat".

En aquest sentit, ha avisat que la decisió ja està presa i que no faran cap passa enrere, però que sí que tenen la intenció de negociar amb el món educatiu la manera com aquesta mesura s'aplica. I ha reivindicat que la proposta té per objectiu millorar les condicions dels alumnes: "És una mesura d'equitat per a l'alumnat vulnerable". A més, el professorat tampoc es veurà perjudicat, segons el conseller, ja que "no afecta els drets laborals de ningú".

Ahir era Ciutadans qui atacava

En el ple d'ahir, el diputat de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, va llançar diversos dards al conseller per l'avançament de l'inici del curs tan bon punt va iniciar la seva interpel·lació. El taronja va afirmar que les darreres setmanes han estat "dures" per la credibilitat de Cambray. "S'ho ha guanyat a pols", va dir. I fins i tot va fer ús de la ironia, utilitzant l'argument del conseller de defensar la immersió lingüística com un element de "consens" a la societat. "Avui, a Catalunya, el consens més gran que hi ha relacionat amb el món educatiu és que vostè dimiteixi", va asseverar.

Com avui, Cambray va afirmar que la mesura s'havia pres en la línia del que indiquen els informes de la Conselleria d'Educació, i que busquen ajudar especialment a "l'alumnat vulnerable", com ha tornat a fer. A més, va rebutjar que el seu departament no hagi apostat per pactar la decisió amb els afectats: la decisió l'ha presa el Govern, però ara aquest s'assegurarà de com ajustar-la i com fer efectiu el seu desplegament amb el suport de les parts implicades.