El sindicat USTEC ha demanat la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Així ho ha assegurat la seva portaveu, Iolanda Segura, en declaracions a ElNacional.cat, després que el cap del Departament anunciés, conjuntament amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el curs de l’any que ve s’avançarà i començarà el 5 de setembre. “És impressionant, això ja és el súmmum i una autèntica irresponsabilitat”, ha manifestat. Segons el sindicat majoritari dels treballadors del món de l’ensenyament, Educació acaba de llançar “una bomba de fum” amb l’anunci d’aquest canvi. I opina que s’ha fet per “tapar tot el que té relació amb l’esborrany del nou currículum i el 25% de castellà a les aules catalanes”.

 

Independentment de si la decisió és correcta o no, USTEC assegura que al sindicat estan “molt enfadats” perquè el Departament “ha enviat una carta als centres només 30 minuts abans de començar la roda de premsa”. “Si no fos perquè alguns companys ens han fet arribar aquesta informació, ens n'hauríem assabentat a través de la roda de premsa”, exclama la portaveu del sindicat. Segons Segura, una decisió d’aquest tipus s’hauria d’haver anunciat amb antelació als sindicats i, a més, hauria d’haver passat prèviament pel Consell Escolar de Catalunya, un òrgan en el qual “es discuteix el calendari del curs”. “Fins aquí podíem arribar”, ha manifestat la portaveu del sindicat en declaracions a aquest diari. 

La reacció d’USTEC es deu a un anunci que ha fet el Govern aquest mateix dijous al matí. Els encarregats d’anunciar el canvi en el calendari escolar han estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. El cap de l’executiu català ha dit que a partir del curs vinent (el 2022-2023) les classes començaran el 5 de setembre pel que fa a la primària i a l’educació infantil, mentre que els alumnes d’ESO, batxillerat i formació professional començaran el dia 7 de setembre. Ara bé, la finalització del curs es manté com ara: acabarà a finals del mes de juny

Segons ha assegurat Cambray, la decisió s’ha pres basant-se en “criteris educatius”. Segons el cap del Departament, aquesta decisió també es pren per alinear-se més amb la resta de països europeus, on les vacances d’estiu són més curtes. “En el nostre sistema els dies de vacances es concentren massa durant l’estiu”, ha manifestat. Aragonès, en la mateixa línia, ha opinat que aquesta mesura és més igualitària i ajuda a la conciliació familiar. Ha recordat que molts alumnes no es poden permetre els cursos educatius que altres nens fan durant l’estiu, i que això genera molta desigualtat entre els infants i joves. Aquest canvi, per tant, respon a “una necessitat pedagògica” i a una “demanda històrica”.