La Intersindical-CSC, la COS i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han cridat aquest divendres la comunitat educativa a fer vaga el pròxim 23 de març en resposta a la sentència del 25% de classes en castellà i "en defensa d'una educació pública i íntegrament en català". Pels sindicats, aquesta sentència és una "peça més de l'estratègia" de l'Estat contra "l'eix vertebrador dels Països Catalans, la llengua pròpia". D'altra banda, han criticat la Generalitat per donar com a resposta una "sèrie de paraules buides". De fet, acusen el departament de voler "liquidar" la immersió amb el nou decret d'ordenació dels ensenyaments. En un comunicat aquest divendres, les organitzacions han assegurat que creuen necessari "unir forces per demostrar i deixar constància que no es tracta d'un atac aïllat", en referència a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). 

Incapacitat del Departament

Segons els convocants, l'administració "no només s'ha mostrat incapaç de defensar l'escola catalana, sinó també de destinar-hi els recursos necessaris per assegurar l'aprenentatge i la integració de tots els alumnes en un marc de cohesió i igualtat". És més, asseguren que amb el nou decret d'ordenació dels ensenyaments es pretén "flexibilitzar" la immersió en funció del context ambiental, és a dir, "liquidar-la trenta anys després que entrés legalment en vigor". "Si volem un futur on puguem treballar, estudiar i viure plenament en català, només ens queda organitzar-nos, lluitar i demostrar que la força del poble treballador català és, quan li ho proposa, imparable", han manifestat. També han criticat que el departament hagi emprès una sèrie de canvis, com l'avanç del calendari escolar pel qual sindicats han passat la nit d'aquest divendres a la conselleria, de manera "unilateral". 

Els sindicats van organitzar aquest dijous una protesta contra la modificació del calendari escolar, que finalment va acabar amb l'ocupació del Departament d'Educació. Els sindicats van entrar a la seu de la conselleria poc abans de les 12 del migdia després de la convocatòria on es reclamava la dimissió del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. La protesta es va allargar durant tota la tarda, fins al punt que una trentena de manifestants han passat la nit tancats a la conselleria per exigir la retirada de la proposta del calendari i l'obertura de negociacions. Poca estona després de l'ocupació, la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, es va reunir amb un representant de cada sindicat als despatxos del Departament. Els sindicats són USTEC, CCOO, UGT, la Intersindical i Professors de Secundària (Aspepc). Tot i que insistien en la trobada amb el conseller Cambray. Finalment, el conseller d’Educació ha acceptat reunir-se aquest divendres al matí amb els sindicats. La trobada ha començat a les 10 del matí, segons ha informat la portaveu del sindicat docent Ustec, Iolanda Segura, que ha descrit l'ambient "hostil" que es viu a la conselleria, a causa que "no es permet l'entrada a més companys", malgrat que "alguns hagin marxat".