Ciutadans manté el seu pols sobre el català. El portaveu dels taronges, Nacho Martín Blanco, ha aprofitat el ple del Parlament d'avui per a intimidar el conseller d'Educació, Josep González Cambray, i qüestionar-lo sobre l'aplicació del 25% de castellà a les escoles catalanes, com va sentenciar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Així, el diputat de Ciutadans ha interpel·lat el conseller per preguntar per què les famílies castellanoparlants no poden educar els seus fills en la seva llengua. "No comprenem els motius pels quals se segueix respectant aquest dret", ha lamentat.

Però Martín Blanco també ha provat una estratègia diferent, allunyada dels retrets. Així, ha assegurat que incrementar l'ús de castellà a les aules "no va en perjudici del català". "És més, podria aportar beneficis per a la llengua catalana", ha dit sense aportar arguments per donar suport a aquesta afirmació. Això no obstant, només uns minuts després ha tornat a la seva retòrica bel·licista, afirmant que els independentistes són "catastrofistes" per alertar del retrocés de la llengua catalana. "Creuen que posar una assignatura més en castellà posa en perill el català", ha indicat.

La resposta del conseller, taxativa

Josep González Cambray ha arribat preparat per a la seva rèplica. El conseller ha desmentit ràpidament que els alumnes no aprenguin el castellà a les escoles de Catalunya, un argument molt repetit pels partits espanyolistes. De fet, els ha desafiat directament a aportar casos que demostrin aquestes afirmacions: "Coneixen algun alumne que no sàpiga parlar el castellà? No passa". En aquest sentit, ha culpat Ciutadans d'inventar-se un problema lingüístic a les escoles que no existeix, ja que els centres educatius ja garanteixen l'aprenentatge de totes dues llengües.

Parlar sobre l'avançament de l'inici del curs

El conseller també ha aprofitat l'oportunitat per a referir-se a l'avançament del curs escolar de cara al curs vinent, una decisió que ha aixecat molta polseguera entre els seus defensors i els detractors, que han vingut principalment del món escolar. Així, Cambray ha afirmat que la mesura s'ha pres en la línia del que indiquen els informes de la Conselleria d'Educació, i que busquen ajudar especialment a "l'alumnat vulnerable". A més, ha rebutjat que el seu departament no hagi apostat per pactar la decisió amb els afectats: la decisió l'ha presa el Govern, però ara aquest s'assegurarà de com ajustar-la i com fer efectiu el seu desplegament amb el suport de les parts implicades.

El diputat taronja ha llançat diversos dards al conseller per aquesta qüestió tan bon punt ha iniciat la seva interpel·lació. Martín Blanco ha afirmat que les darreres setmanes han estat "dures" per la credibilitat de Cambray. "S'ho ha guanyat a pols", ha dit. I fins i tot ha fet ús de la ironia, utilitzant l'argument del conseller de defensar la immersió lingüística com un element de "consens" a la societat. "Avui, a Catalunya, el consens més gran que hi ha relacionat amb el món educatiu és que vostè dimiteixi", ha asseverat.