La vicepresidenta primera del govern espanyol, la socialista Carmen Calvo, ha retret a ERC que el seu líder, Oriol Junqueras, parlés de "frenar el feixisme" quan va demanar aglutinar el vot en els republicans per evitar una victòria del PSC. "Quin feixisme? Estem en una democràcia que només cal apuntalar-la, i que ho resisteix tot", ha etzibat en un acte de campanya sobre memòria històrica amb el candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa.

"Quina capacitat de perdre la raó i els nervis", ha criticat Calvo, defensant la figura del partit.

Les declaracions de Junqueras sobre el PSC i el feixisme

Calvo es referia a les declaracions que va fer Junqueras durant un míting a Lleida, on va assegurar que ERC és l'únic partit que pot "aturar el feixisme" que representa Vox perquè, segons ell, els socialistes acceptaran els vots del partit d'extrema dreta per investir Illa quan arribi el moment.

Davant d'aquestes afirmacions, la vicepresidenta espanyola ha reivindicat que el PSC ha de mantenir alçada "la torxa d'allò raonable" i exhibir el seu "passat històric" com la seva major credencial com a demòcrates. "Nosaltres tenim un cognom que ens honra històricament: som socialistes, som demòcrates", ha exposat. I ha afegit: "Nosaltres tenim totes les víctimes possibles, totes les que ha calgut posar en el camí de les llibertats".

El PSC i la memòria històrica

La vicepresidenta ha subratllat que les iniciatives de reparació democràtica a Espanya, com l'exhumació del dictador Francisco Franco, només s'han impulsat amb governs socialistes perquè la dreta "no ha volgut saber-ne res", ja que "li recordaria coses que no vol governar", i "uns altres s'han dedicat a mirar a un altre costat perquè estaven en les seves fantasies".

A més de parlar de la necessitat de promoure polítiques de memòria democràtica, durant la seva intervenció Calvo també s'ha referit a la necessitat "urgent" que Catalunya "passi pàgina" a deu anys de procés anant a votar a les "urnes les legals, les legítimes" el pròxim 14 de febrer

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, vol promoure una nova llei de memòria democràtica catalana sobre la localització i identificació dels desapareguts durant la guerra civil i el franquisme, i que inclogui el reconeixement dels qui han patit la persecució per defensar la democràcia, per les seves opcions ideològiques i de consciència. "No hem de quedar aferrats al passat, però sí tenir-lo present per avançar cap al futur", ha manifestat Illa, que ha apel·lat a una "nova etapa" en què les idees "no impedeixin les coincidències, que es desterri el menyspreu i acceptar la diferència i es protegeixi la diversitat".