La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha assegurat aquest divendres en roda de premsa a la Moncloa que l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos demostra que “Espanya és un estat plenament democràtic i de dret que se sustenta sobre poders independents”.

“A Espanya es respecta la llei i, per això, als que des de Catalunya s’entesten a dir que Espanya és un estat hereu del franquisme, els demanem que mirin al seu voltant”, ha dit. Celaá ha parlat per primera vegada dels ferits que no pertanyen a les policies. “Desitgem la recuperació de la resta de persones ferides en aquests lamentables fets”, ha dit. En tot cas, ha insistit que “no hi haurà impunitat” per als participants en els disturbis.

Celaá ha assegurat que tant les “manifestacions violentes de la setmana passada” com “els fets vandàlics dels últims dies” han generat consternació. El govern espanyol, ha dit, “ha respost amb les eines de la democràcia” i “els autors de les agressions i el pillatge estan sent perseguits i detinguts, perquè no hi ha cap espai per a la impunitat”.

Segons el recompte del govern espanyol, fins ara hi ha més de 200 persones detingudes. 134 adults i 15 menors han estat posats a disposició judicial i 31 són a la presó. Dels menors posats davant del jutge, 14 han quedat en llibertat vigilada i 1 en un centre d’internament. Els agents ferits ascendeixen a 289. D’aquests, 154 són Mossos, 134 són Policia Nacional i 1 guàrdia civil. De tots ells continuen hospitalitzats 2 policies.

“El foc no pot ni ha de tornar a Catalunya”

La portaveu s’ha mostrat convençuda que els incidents no els poden tornar a repetir. “Catalunya necessita convivència, futur i normalització en aquests carrers on lamentablement vam patir els fets de la setmana passada”, ha dit.