Lleida és el paradigma del govern que Esquerra Republicana aspira a liderar. Els republicans van apartar el PSC de la seva històrica alcaldia gràcies a una aliança amb Junts i comuns que dos anys després encara dura. No en va, ERC ha triat la Paeria per apujar un grau més la seva ofensiva contra els socialistes i adreçar-se explícitament al seu electorat per advertir-los del risc que si voten Salvador Illa aquest acabi pactant amb VOX per "assaltar la presidència de la Generalitat"

"Davant d'aquesta amenaça, que també ho és contra el sistema educatiu i la nostra cultura", Oriol Junqueras ha cridat a la "mobilització" de tots aquells que "comparteixen valors d'esquerres" per concentrar els vots "amb el principal partit que pot aturar el feixisme, que és ERC". Perquè, ha dit, cal "defensar la catalanitat" de les urpes de la ultradreta. El líder d'ERC ha donat per descomptat que el PSC "està disposat a acceptar els vots de VOX per aconseguir allò que les urnes no els donen". 

Com la Ventafocs, Junqueras ha estat novament condicionat pel rellotge. A dos quarts de nou havia d'estar entrant per la porta del centre penitenciari de Lledoners. La semillibertat del tercer grau és efímera. 

Blanquejar VOX

En la mateixa línia s'ha expressat el candidat a la presidència, Pere Aragonès, que ha posat de manifest que "Pedro Sánchez va començar a aplanar el camí" aquesta setmana al Congrés, després que els d'Abascal hagin donat suport al decret sobre els fons europeus de Moncloa. Un gest que el PSOE ha agraït qualificant de sentit d'Estat. Per a Aragonès, la prova que pretenen "blanquejar" el feixisme, com van fer amb "el racista de Valls" a l'Ajuntament de Barcelona, per impedir que Maragall es fes amb l'alcaldia. "Aquests vots mai són gratis", ha avisat. 

Per tot plegat, l'actual vicepresident de la Generalitat ha insistit que cal aturar "l'espiral de retrets entre independentistes que fa que els que volen una Generalitat sotmesa somriguin". "Independentistes, no ens confonguem d'adversari". 

Últim dia per votar per correu

El míting d'aquest dijous a Lleida ha tingut una pàtina de tancament de campanya. I és que aquest divendres acaba el termini per votar per correu. I davant la seguretat que la por al contagi amenaça la participació, Aragonès ha demanat els ciutadans que no apurin i votin "ja" per ERC. 

Precisament el conseller encarregat de l'organització de les eleccions, Bernat Solé, ha pres la paraula instants abans per garantir que "els col·legis i meses seran segures": 

A la imatge pricnipal, Junqueras i Aargonès comparteixen escenari al míting de Lleida. / Marc Puig