La CUP ha constatat "que hi ha voluntat d'arribar a un acord" entre Junts i ERC "davant de la manca de projecte governamental, l'esgotament de la legislatura i l'escenari d'inhabilitació" del president de la Generalitat, Quim Torra.

Així ho han confirmat fonts del partit després que aquesta tarda s'hagin reunit per separat amb els dos partits que formen el Govern de la Generalitat. La formació anticapitalista ha emplaçat els altres dos partits independentistes a seguir els contactes aquesta mateixa setmana.

La proposta de la CUP davant de la imminent inhabilitació de Torra és, per ara, la més coneguda. Es tracta de l'anomenada 'Via Venturós', que es basaria en què Torra exercís una "presidència simbòlica" sense exercir les funcions administratives, que recaurien en l'actual vicepresident del Govern, Pere Aragonès. Segons justifiquen els anticapitalistes, seria un "mecanisme de confrontació cívica i democràtica" contra l'Estat.

Tot i que no han arribat a avalar-la públicament, des d'ERC han assegurat que es tracta "d'un bon punt de partida". De fet, la portaveu nacional del partit, Marta Vilalta, ha instat aquest matí a consensuar una resposta que, al seu parer, hauria de passar per "més democràcia i més drets" i per no deixar que el Tribunal Suprem "marqui els tempos de la política catalana".

La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha rebutjat convocar eleccions abans de conèixer la decisió final del Suprem "perquè seria fer-li fàcil la feina a l'Estat". En aquesta línia, Artadi ha defensat que "més democràcia i més drets és donar per bo el que tria el Parlament de Catalunya", en referència a la investidura del president Torra.