La Comissió Europea (CE) ha condemnat "qualsevol mena de violència" en les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hasél.

Malgrat el silenci per part de la Unió Europea (UE) d'ençà de la condemna de Hasel després de tres dies de manifestacions i aldarulls arreu de l'estat espanyol, un portaveu de la CE s'ha limitat a dir que "confia en Espanya" pel que fa al dret a la llibertat d'expressió i el desenvolupament del cas Hasél.

Qui calla, beneeix

La Unió Europea no es desmarca de la seva posició neutral, ni tan sols davant l'empresonament d'un artista, la repressió del dret a la llibertat d'expressió o les protestes violentes. En ser preguntats pels aldarulls dels últims tres dies en diversos punts de l'estat espanyol, la CE ha respost amb auto-restricció, limitant-se a condemnar la violència sense desanimar la "protesta pacífica". Pel que fa l'empresonament del raper,  la CE ha assegurat que "confia en Espanya" per garantir que hi hagi un "marc adequat" per exercir el dret a la lliure expressió. "És responsabilitat dels estats", ha recordat el portaveu.

L'empresonament de Pablo Hasél per delictes d'enaltiment al terrorisme ha desencadenat una allau de protestes per part de diversos col·lectius, inclosos els mateixos artistes, els sindicats d'estudiants i les organitzacions de drets humans. De fet, uns cinquanta universitaris del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han entrat al rectorat de la Universitat de Barcelona per demanar l'amnistia de Hasél i el suport del rectorat, a més de convocar una vaga d'estudiants per aquest divendres.

A més, moltes figures polítiques han fet un pas endavant en les condemnes per la repressió de la llibertat d'expressió. Entre ells, les mostres de suport a Hasel per part del partit Unidas Podemos han agreujat l'esquerda en el govern de coalició espanyol. Per la seva part, el PSOE també ha evitat pronunciar-se directament sobre la condemna de Hasél, denunciant la violència de les protestes i prometent una reforma de les lleis d'expressió espanyoles.

Tres nits de protestes

D'ençà de l'ingrés a presó del raper lleidatà, les ciutats de Barcelona, Girona, Lleida, Sabadell, València, Barakaldo, Vitòria i Madrid, entre altres, s'han vist mobilitzades en protestes a favor de l'alliberament de l'artista. Des de la seva detenció aquest dimarts, milers de persones han pres els carrers de les grans ciutats cada nit, fet que ha acabat amb enfrontaments violents entre manifestants i Mossos d'Esquadra. Només en la nit d'ahir a Barcelona, durant la tercera nit d'aldarulls, els Mossos van detenir a vuit persones per desordres públics. De moment, les protestes han culminat en diversos ferits, per part dels protestants i dels policies, i la pèrdua d'un ull per part d'una manifestant a causa d'un projectil de foam disparat pels Mossos. Cada nit, els aldarulls han causat l'incendi de contenidors, destrosses al mobiliari urbà i negocis.

 

Foto principal: incendis durant les protestes a Barcelona / ACN