La noia de 19 anys que va perdre un ull després de participar en les protestes rebrà l'alta mèdica aquest divendres, segons han confirmat fonts hospitalàries a l'ACN.

La jove va ser intervinguda dijous a l'Hospital Clínic i les mateixes fonts indiquen que l'operació ha anat bé tot i que s'ha confirmat la pèrdua de l'ull.

Dimecres, l'endemà que resultés ferida, el SEM va explicar que en una primera exploració no se la va considerar greu, però que un cop al Clínic es va precisar amb més detall la lesió.

Una bala de foam

La noia va resultar ferida mentre participava en les protestes pro Hasél que van tenir lloc dimarts al vespre a Barcelona. El Centre Irídia, que va denunciar el fet inicialment, atribueix la lesió a un impacte de bala de foam.

Mosso pistola foam ACN

Un agent dels Mossos amb una llançadora de bales de foam / ACN

Arran dels fets, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va demanar dijous que el Parlament faci una revisió "urgent" del model d'ordre públic de Catalunya. i va reconèixer que "no es pot permetre ni tornar a passar" que una manifestació del segle XXI acabi amb una persona perdent un ull.

Al seu torn, Irídia ha demanat als grups polítics que més enllà de debatre sobre la idoneïtat dels projectils de foam pels antiavalots dels Mossos d’Esquadra es reforcin els mecanismes interns i externs de control, avaluació i investigació de l’acció policial i la violència institucional.

Això, segons Irídia, s’hauria de fer urgentment en una comissió parlamentària. “Si no es generen mecanismes eficaços per prevenir, investigar i sancionar les males praxis policials qualsevol mal ús de qualsevol arma que s'utilitzi pot generar dany social i dany al propi cos”, diu l’entitat en un comunicat.

Barricadas manifestaciones Pablo Hasél Barcelona tercera noche / Sergi Alcàzar

Uns manifestants construint unes barricades la nit de dijous / Sergi Alcàzar

Tolerància 0 davant usos de la força il·legals

Segons Irídia, “és necessari generar un veritable mecanisme intern i extern que faci pràcticament impossible la impunitat davant un ús de la força contrari a la legalitat. El problema és que els mecanismes actuals no permeten generar una política de tolerància 0 davant usos de la força contraris a la legalitat. El model de control intern ha caducat, cal actualitzar-lo des de la voluntat política i social d'acabar amb la impunitat. En cas contrari continuaran produint-se cops amb la porra al cap de manifestants generant lesions greus, cops policials que busquen castigar en lloc de dispersar, o trets de foam cap a la zona del cap”.

Foto principal: Un manifestants prepara un obstacle amb tanques durant les protestes de la nit de dijous a Barcelona / Sergi Alcàzar