Els simpatitzants de Pablo Hasél han omplert per quart dia els carrers de Catalunya per reclamar la llibertat del raper empresonat el passat dimarts. Al detall, aquest divendres s'han produït, incident i barricades a Barcelona, Girona, Tarragona i Vilafranca del Penedès.

A Barcelona, el punt de trobada d'aquest divendres ha estat a les 19:00 a plaça Universitat, a la qual han acudit al voltant de 2.000 persones. Un cop allà han cantat algunes cançons i tot seguit han emprès rumb a plaça Urquinaona amb crits d'"Urquinaona, ho tornarem a fer" en referència als aldarulls que van tenir lloc el 19 d'octubre del 2019, cinc dies després d'una manifestació en contra de la sentència dels presos polítics.

Acte seguit, s'han desplaçat fins a la comissària de Via Laietana de la policia nacional d'Espanya, on s'han trobat un fort dispositiu dels Mossos d'Esquadra, que protegia l'edifici. Un cop aquí, els manifestants han llançat ampolles de vidre i petards als agents. 

Una altra nit de barricades

Els agents, però, han controlat de seguida la situació i han dispersat els manifestants, que han baixat per Via Laietana en direcció al mar. 

En el camí, alguns dels assistents han cremat algunes caixes i papers, però sense arribar a fer cap barricada. 

Després, els manifestants ha començat una persecució cap als furgons que hi havia a la part baixa de Via Laietana, els quals s'han escapolit amb quatre accelerades. En arribar a Pla de Palau, els concentrats han encès barricades amb desenes de contenidors.

En aquesta quarta jornada de protestes, a la zona del Born, un grup de violents han trencat com a mínim els vidres de les oficines de quatre entitats bancàries i han agafat senyals de trànsit. En una de les seus bancàries, els manifestants han entrat fins a l'interior i un d'ells ha indicat: "Ja està, l'hem saquejat".  Al detall, es tracta de l'oficina de CaixaBank del carrer Rec. 

Alguns dels manifestants han intentat calar foc a la sucursal bancària, però la resta ho ha impedit. "Hi viu gent!", han dit. A continuació, els concentrats han passat per la Rambla del Born, on s'han ajuntat amb desenes de persones que bevien copes a les portes dels pubs.

D'altra banda, en la zona de Canvis Vells (Ciutat Vella) també s'han produït destrosses i actes de vandalisme a comerços d’aquesta zona. A més, un grup d'encaputxats han llançat tota mena d'objectes contra una comissaria policial a la Rambla, segons han informat els Mossos d'Esquadra. Un altre dels comerços saquejats és el Decathlon del carrer Canuda. 

manifestación barcelona pablo hasél 1902 cuarta noche / Sergi AlcàzarUna barricada al carrer Marquès d'Argentera / Sergi Alcàzar

Cap a les deu de la nit hi havia tres punts calents d'enfrontaments: plaça Catalunya, a final de la Rambla i el carrer del Carme, on s'han muntat barricades. 

Chicos haciendo barricada containers 19/02/2021 / Sergi AlcàzarUns nois cremen uns containers per fer una barricada / Sergi Alcàzar

Després de les crítiques que ha rebut aquest cos, en aquesta quarta jornada hi ha hagut poques actuacions dels Mossos d'Esquadra. De fet, aquesta tarda un sindicat del cos ha amenaçat en fer-lo ingovernable.  Amb tot, més tard, petits grups s'han quedat a les rodalies de plaça Catalunya i Rambla Catalunya, mentre els Mossos anaven fent passades amb els furgons per dispersar-los, així com han disparat trets de foam molt selectius. Un dels llocs on s'han utilitzat aquestes municions és en el carrer Ferran.

Atac a la comissaria de la Guàrdia Urbana

"A Barcelona grups d'encaputxats llancen tota mena d'objectes contra una comissaria policial a la Rambla", han informat els Mossos d'Esquadra. Precisament en aquesta zona s'han vist enfrontaments entre els agents de la Guàrdia Urbana amb un grup de violents, un dels quals ha donat una puntada de peu a un agent. Aquests han contestat carregant amb porres. 

A La Rambla, un grup de manifestants han utilitzat contenidors, jardineres i cadires de locals de restauració per fer barricades, amb la qual cosa han destrossat part del mobiliari dels restaurants de la zona.

De moment, a Barcelona els Mossos d'Esquadra han detingut dues persones a Barcelona: una a Balmes amb Ronda Universitat per atemptar contra els agents de l’autoritat; i l'altra al carrer Santa Anna amb Rambla per desordres públics. 

Incidents en altres indrets de Catalunya

A Barcelona, però, no és l'únic indret on s'han registrat incidents a Catalunya. Els Mossos d'Esquadra també han informat que a Vilafranca del Penedès els manifestants han llançat pintura, pedres i pirotècnia al dispositiu als agents que custodiaven la comissaria d'aquest cos.

"A Vilafranca del Penedès grups violents han destrossat les tanques de seguretat perimetrals a la comissaria i també han fet danys amb llançaments de pintura i pedres a un vehicle policial", ha informat el cos al Twitter. 

A Tarragona les flames s'han apoderat de vies centrals com l'Avinguda de Catalunya on els simpatitzants de Hasél han fet barricades. 

En el cas de Girona s'han produït incidents, mínim, en dos llocs segons han informat els Mossos d'Esquadra. En concret, un lloc ha estat a la zona de la Copa on han tirat pedres a la policia catalana alhora que s'han cremat contenidors al carrer Canalejas.

En aquestes protestes, els agents han agredit al diputat de la CUP Dani Cornellà, que ha hagut de ser traslladat a l'hospital. En aquesta ciutat, de moment, hi ha dos detingut pels incidents per llançar pedres a la zona de la Copa.