Tercera nit de protestes i incidents a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél. En la jornada d'avui, els manifestants s'han concentrat a plaça Tetuan on està la conselleria d'Interior, que estava protegida pels Mossos d'Esquadra. Aquests han rodejat el perímetre policial i finalment han fet alguns llançaments de trossos de rajola, ampolles i petards.

Després s'han desplaçat fins a la cruïlla entre el carrer Aragó i Bailén, on han format barricades amb contenidors i als quals han calat foc. 

 

Episodis de violència

Segons els Mossos d'Esquadra, grups violents han atacat un establiment comercial, han arrencat un senyal de trànsit i encenen foc a barricades a la zona dels carrers Bailén, Aragó, Girona i València. "El foc arriba als arbres i podria afectar els veïns", han precisat en el seu Twitter. També s'han produït llançaments massius de pedres i ampolles contra la línia policial a la cruïlla del carrer Mallorca amb Bailén.

En una de les barricades s'ha encès tant el foc que a causa del vent ha cremat un semàfor i part d'un arbre. Finalment, els Bombers l'han apagat.

Poc després, la Brimo ha avançat ràpidament i ha obligat els manifestants a fugir Bailén amunt. Allà, els concentrats han encès altres fogueres, però els antiavalots han respost amb foam. Finalment, els Mossos han fet recular els manifestants altre cop fins al passeig Sant Joan, on s'han dividit en dos grups.

En el cas de Barcelona, com  a mínim, hi ha hagut un ferit, que ha estat atès pels Serveis d'Emergències Mèdiques. 

En el transcurs del camí han fet destrosses a les oficines d'El Periódico de Catalunya.  "Grups violents han llançat objectes contra la porta d'accés d'EL PERIÓDICO, al carrer Consell de Cent, causant destrosses", han denunciat des del rotatiu en el seu Twittter.

El primer tinent alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha criticat l'atac en el seu Twitter. "Defensar la llibertat d'expressió i alhora atacar la seu d'un mitjà de comunicació és incompatible. El meu rebuig a la violència i la meva solidaritat amb El Periódico i els seus treballadors i treballadores", ha defensat. 

A Barcelona els Mossos d'Esquadra han detingut, com a mínim, a sis persones. Durant el trasllat d'un dels arrestats han estat agredits. "Al carrer Mallorca amb Passeig de Sant Joan efectius policials que feien el trasllat d'una persona detinguda han patit llançaments per part d'un grup de violents. Un agent ha resultat ferit amb cop al cap", ha indicat aquest cos. 

Cap a les deu del vespre, la manifestació ha estat dispersada. Per poder-ho fer, els Mossos d'Esquadra han perpetrat diverses càrregues policials, entre elles, al carrer Bailén, així com carrussels i han disparat bales de foam contra un grup reduït de persones.  

Diversos veïns s'han enfrontat des dels seus balcons als manifestants, als quals els hi han indicat que estaven d'acord amb els seus reclams, però no amb la manera violenta de defensar-los. 

Altres manifestacions

Aquesta tarda també han tingut lloc protestes a Lleida, Tarragona i Sabadell. En la ciutat vallesana, la manifestació s'ha iniciat davant dels Jutjats i els seus assistents han caminat per la Gran Via fins a la comissaria de la Policia Nacional, que està protegida amb agents de la brigada mòbil. "Grups violents llancen objectes contra la línia policial a la comissaria de Policia Nacional i fan barricades amb contenidors", han explicat els Mossos d'Esquadra en el seu Twitter. 

A Tarragona també s'han construït barricades i cremat contenidors a l'Avinguda Catalunya, per la qual cosa han tallat la via en els dos sentits. 

jóvenes Tarragona manifestación Hasél

Joves munten una barricada a Tarragona / ACN

En el cas de la capital de la Sagarra, d'on és Hasél, també se n'ha celebrat una altra a les onze del matí davant dels jutjats de Lleida i a Girona, una altra a les nou del matí davant la comissaria de Vista Alegre.

Pel que fa a altres indrets també s'han convocat manifestacions a Madrid, Barakaldo, Vitòria i València. En aquesta darrera ciutat de moment hi ha una persona ferida al cap. 

Aquest és el tercer dia de protestes consecutiu arran de l'empresonament de Hasél. Els darrers dos van acabar amb la detenció per part dels Mossos de 51 persones a tot Catalunya: 18 de la nit de dimarts i 33 de la nit de dimecres. D'aquests, la majoria ja han sortit en llibertat amb càrrecs​. Per ara, només un dels manifestants detinguts a Barcelona ha entrat a presó sense fiança. 

Reaccions polítiques

Per altra banda, l'onada de protestes i la resposta policial ha provocat que una noia perdés un ull després de rebre l'impacte d'una bala de foam. Aquest fet no només ha aixecat indignació popular, sinó també política. La CUP, per una banda, ha demanat ja dissolució de la Brigada Mòbil i la prohibició del foam, mentre que JxCat i la mateixa conselleria d'Interior ja han començat a pensar a fer canvis.

Les protestes també s'han estès arreu de l'Estat, cosa que també ha comportat un nou episodi de divisió entre els socis del govern espanyol. Mentre els de Pablo Iglesias s’han posat del costat dels manifestants, els de Pedro Sánchez han tancat files amb les forces de seguretat i contra els aldarulls. El portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, va donar suport explícit a les protestes: "Tot el meu suport als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat d’expressió als carrers. Ahir a Barcelona, avui a la Puerta del Sol".

En canvi, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha sortit avui mateix a renyar Echenique assegurant que "cap dret es pot defensar amb violència" i que el que es va veure ahir "no té res a veure amb la llibertat d'expressió".