El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha garantit aquest dimarts que Espanya no presentarà a Mèxic les "extemporànies" disculpes que demana el president d'aquest país, Andrés Manuel López Obrador, per la conquesta de fa 500 anys.

En declaracions als periodistes a Buenos Aires, ha ironitzat amb el fet que Espanya no exigeixi tampoc disculpes de França pel que van fer els soldats de Napoleó quan van envair Espanya ni els francesos les sol·liciten a Itàlia per la conquesta de les Gàlies per Juli César. "Sembla una mica estrany ―ha afegit― que en aquest moment es plantegin peticions de disculpes sobre esdeveniments ocorreguts fa 500 anys".

Felip VI no ha fet cap referència en les seves intervencions en aquest viatge al contingut de la carta que el president de Mèxic li ha enviat exigint demanar perdó per les "matances" i "imposicions" de la conquesta, i des de la Casa Reial es limiten a remetre's a la contestació del govern espanyol. Ahir l'executiu de Pedro Sánchez va fer públic un comunicat en el qual rebutja "amb tota fermesa" el contingut de la carta.

Senadors francesos "mal informats"

Quant al grup de senadors francesos que va denunciar ahir la "repressió" contra els líders independentistes catalans, assegura que estan mal informats i s'ha mostrat convençut que els sobiranistes gasten molt a intentar desprestigiar Espanya.

Borrell, en declaracions als periodistes a Buenos Aires, on acompanya els Reis en la seva visita d'Estat a l'Argentina, s'ha referit a la iniciativa de 41 senadors francesos de diferents partits d'esquerres i de dretes que han demanat també que França i la UE intervinguin per "restablir les condicions del diàleg".

borrell reis efe

El ministre Borrell amb els reis d'Espanya en la seva visita a Argentina | EFE

"Són opinions particulars i individuals d'un grup de senadors i, segons la meva opinió, molts d'ells deuen estar molt mal informats, pèssimament informats, sobre el que passa a Espanya", ha afegit el ministre. Ha recordat que diverses autoritats franceses i el mateix govern d'aquest país s'han pronunciat en contra d'aquesta opinió del grup de senadors.

A més, ha garantit que l'executiu espanyol, davant les posicions "esbiaixades i en absolut d'acord amb la realitat", seguirà defensant la democràcia i el sistema judicial espanyols. Un sistema que considera que està sent "injustament atacat no només per aquest grup de senadors, sinó d'una manera contínua i permanent per l'independentisme català".

Borrell ha estimat que els independentistes inverteixen "molts recursos, molt temps i molta energia a desprestigiar la democràcia i el sistema judicial espanyol". El ministre ha insistit que el govern espanyol procurarà donar tota la informació necessària perquè els senadors francesos signants d'aquesta iniciativa s'adonin de com d'equivocada és la seva percepció.