Quaranta-un senadors francesos de diferents grups polítics han fet una crida al respecte dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya. El text que han redactat, un fet inèdit, denuncia la repressió de polítics catalans escollits democràticament i demana la intervenció de França i de la UE "per restablir les condicions de diàleg amb la finalitat de trobar solucions polítiques a un problema polític". 

"El nostre país és a prop d'Espanya i de la seva gran comunitat, Catalunya, amb la qual compartim una llarga història", recorden, i afegeixen: "Com a europeus i francesos ens sentim preocupats pels greus esdeveniments que es s'han produït a Catalunya".

D'aquesta manera, demanen "respecte als drets i llibertats a Catalunya", denuncien també les "repressions" que han patit fins ara els representants polítics de la Generalitat de Catalunya empresonats i forçats a exiliar-se i assenyalen que això és un "veritable atac contra els drets i les llibertats democràtiques". 

Per altra banda, afirmen que "lamenten" la situació i demanen que França i la Unió Europea "intervinguin per restablir les condicions del diàleg" i trobar així "solucions polítiques a un problema polític".

Aquesta és la primera vegada en la història recent que a França hi ha un pronunciament d'aquesta magnitud a favor dels drets col·lectius dels catalans, que arriba en un moment de tanta transcendència com és el judici al procés. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat