Quaranta-un senadors francesos de diferents grups polítics han fet una crida al respecte dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya. El text que han redactat, un fet inèdit, denuncia la repressió de polítics catalans escollits democràticament i demana la intervenció de França i de la UE "per restablir les condicions de diàleg amb la finalitat de trobar solucions polítiques a un problema polític". 

"El nostre país és a prop d'Espanya i de la seva gran comunitat, Catalunya, amb la qual compartim una llarga història", recorden, i afegeixen: "Com a europeus i francesos ens sentim preocupats pels greus esdeveniments que es s'han produït a Catalunya".

D'aquesta manera, demanen "respecte als drets i llibertats a Catalunya", denuncien també les "repressions" que han patit fins ara els representants polítics de la Generalitat de Catalunya empresonats i forçats a exiliar-se i assenyalen que això és un "veritable atac contra els drets i les llibertats democràtiques". 

Per altra banda, afirmen que "lamenten" la situació i demanen que França i la Unió Europea "intervinguin per restablir les condicions del diàleg" i trobar així "solucions polítiques a un problema polític".

Aquesta és la primera vegada en la història recent que a França hi ha un pronunciament d'aquesta magnitud a favor dels drets col·lectius dels catalans, que arriba en un moment de tanta transcendència com és el judici al procés.