La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha reaccionat a la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de deixar fora (per ara) Junts de la taula de diàleg per haver inclòs en la seva proposta de delegació a persones que no formen part del Govern, com és el cas de Jordi Turull, Jordi Sànchez i Míriam Nogueras. La presidenta de la cambra catalana ha lamentat que això fa que "Pedro Sánchez ens té on ens vol: barallant-nos pel qui i no pel què".

TUIT laura borràs mesa diálogo unidad independentismo

En aquesta línia, Laura Borràs sosté que només es tirarà endavant si hi ha unitat: "El dia que n'aprenguem anirem junts i ho farem possible".

Sobre la taula de diàleg, la presidenta del Parlament s'ha mostrat en diverses ocasions escèptica sobre aquest espai. El passat divendres, Laura Borràs qualificava la taula de diàleg d'"eslògan que fa un any i mig que dura". La que va ser candidata de Junts a la presidència de la Generalitat el passat 14 de febrer replicava a Aragonès, que havia demanat en una entrevista a Catalunya Ràdio que "si algú creu que hi ha una via alternativa, que l'expliqui i la concreti, de veritat", que en aquest marc de negociació no hi ha hagut "cap concreció" i que "tampoc n'hi ha cap en perspectiva que no sigui el fracàs".

La delegació catalana a la taula, per ara només formada per ERC

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el Consell Executiu havia aprovat aquest matí els membres de la part catalana a la taula de diàleg que es reunirà aquest dimecres a Barcelona. Ha ratificat, com ha avançat ElNacional.cat, que la integraran només els membres proposats per ERC, ell mateix, amb els consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent, atès que Junts no ha acceptat retirar la seva proposta que inclou dirigents que no formen part de l'executiu. Amb tot, ha insistit que "la composició de la delegació estarà oberta als membres del govern que Junts vulgui designar".

 

El president ha reclamat a Junts la "màxima lleialtat" no a un partit o altre sinó al president de la Generalitat i ha advertit que la lleialtat que reclama és "de doble direcció". Ha retret que no ha conegut fins al darrer moment la proposta de Junts, que inclou persones que no formen part del Govern, com Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, i que això ha impedit negociar la proposta.

Aquest ha estat el darrer episodi d'un matí de tensió al Govern, que ha obligat a suspendre la reunió del Consell Executiu després que Aragonès ha vetat els noms que Junts proposava per a la taula de diàleg. Quan la reunió s'ha reprès, Junts ha comunicat que mantenia la seva proposta, tot i que ha deixat clar no seria obstacle perquè la taula tirés endavant. El Govern ha suspès l'habitual roda de premsa i ha convocat una compareixença del president a la galeria gòtica.

Junts es planta i no accepta el veto

Després d'aixecar la reunió de Govern i analitzar la situació, Junts ha decidit mantenir els seus noms. "És ERC que no accepta la nostra delegació, nosaltres no impedim que la taula es creï", assegura un membre de Junts.

Des d'aquesta formació se subratlla que l'acord de Govern no diu enlloc que els membres de la taula de diàleg hagin de ser de l'executiu, recorden que el text assenyala que: "La delegació catalana en el procés de negociació serà escollida per consens i nomenada pel Govern amb la voluntat que representi la pluralitat del projecte independentista i té la voluntat de representar i defensar els grans consensos a favor de l'autodeterminació i l'amnistia de la majoria del 80% de la ciutadania".

 

Imatge principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en l'acte d'entrega de la Medalla d'Honor del Parlament. Sergi Alcàzar.