La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha denunciat que la realitat de l'agenda pel “reencuentro” és la continuació de la judicialització del procés. I és que en un tuit publicat aquest dilluns, la presidenta de la Cambra catalana ha informat que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit avui mateix un recurs que el PSC va presentar contra la Mesa del Parlament pel vot delegat de l'exconseller Lluís Puig.

"Aquesta és la realitat de l’agenda pel “reencuentro”: hi ha qui continua judicialitzant i atacant els drets polítics dels diputats electes davant del Tribunal Constitucional. El meu compromís continua essent la defensa d’aquests drets fonamentals", ha escrit. Borràs ja ha rebut mostres de suport i solidaritat de diversos membres del grup parlamentari de Junts.

TUIT borras

En concret es tracta d'un recurs que els socialistes van presentar el passat mes d'abril contra la decisió de la Mesa del Parlament d'admetre la delegació de vot del diputat de Junts a la Cambra catalana Lluís Puig, exiliat a Bèlgica, al ple d'investidura del president Pere Aragonès.

Els socialistes van denunciar l'admissió del vot delegat que la Mesa va aprovar amb el vot favorable de la majoria independentista a l'òrgan i el vot en contra dels dos membres del PSC --Eva Granados i Ferran Pedret--, mentre que el secretari segon, Jaume Alonso-Cuevillas (Junts) es va abstenir al·legant que com a advocat havia format part de la defensa de Puig.

El PSC, amb la dreta espanyolista

Amb aquest recurs, el PSC es va alinear, finalment, amb tota la dreta espanyolista del Parlament: VoxCiutadans i el PP, que també van anunciar que denunciarien al Constitucional la delegació de Vot de l'exconseller Puig.

Aquest és el primer litigi judicial que s'ha obert contra la Mesa de la Cambra en aquesta legislatura, tot i que podria no ser l'últim. En el passat ple, Vox i Ciutadans ja van confirmar que portarien al TC l'admissió a debat i votació de la proposta de la CUP per fer un nou referèndum abans que acabi la legislatura. Precisament, els socialistes van informar que estaven estudiant també presentar el seu recurs.

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, va anunciar que portaria aquesta proposta, i també d'altres que parlen sobre autodeterminació, durant la intervenció final durant el debat de política general al Parlament. "I si tornen a desobeir, presentarem querelles", va avisar als membres independentistes de la Mesa.

 

Imatge principal: la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en un ple d'aquesta legislatura / Foto: ACN