La Mesa del Parlament ha rebutjat les peticions de reconsideració contra la delegació de vot per a Lluís Puig. D'aquesta manera, tal com va demanar, l'exconseller exiliat podrà votar aquest divendres en el primer ple d'investidura d'aquesta legislatura a la cambra catalana.

Els membres de la Mesa s'han reunit abans que comenci la sessió i han valorat les reconsideracions que en un primer moment han presentat el PSC, el PP i Vox i, posteriorment, la de Cs. Els membres independentistes de la Mesa s'han pronunciat a favor del vot de Puig, mentre que Jaume Alonso-Cuevillas, per ser advocat de l'exconseller, s'hi ha abstingut. Tot i això, el resultat ha estat suficient per avalar la proposta.

La mateixa votació s'ha repetit en tots els casos excepte en la petició de reconsideració presentada per Vox. En aquesta, el PSC s'hi ha abstingut. A més, els socialistes han demanat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, encarregui un informe als serveis jurídics de la cambra sobre el cas de Puig, exiliat a Bèlgica des de la tardor del 2017, ja que qüestionen que pugui acollir-se a un dels supòsits per delegar el vot que estableix el reglament de la cambra.

La petició va ser admesa a tràmit per Borràs aquest dijous. En el ple de constitució del Parlament la petició de Puig per delegar el vot ja va topar amb la negativa de la Mesa d'edat, arran del vot en contra dels representants de PSC i Vox.

Puig, a la Mesa: "Gràcies"

L'exconseller, instants després de la decisió, ha mostrat el seu agraïment a les formacions independentistes per "defensar els drets de totes les persones que van exercir el seu dret a vot".

puig

La investidura haurà d'esperar

Després d'aquesta decisió, comença el plenari per mirar de trobar el 132è president de la Generalitat. Podria haver-se resguardat, retirar la seva candidatura per evitar una investidura fallida i deixar que fos Salvador Illa qui fracassés en l'intent. Però Pere Aragonès ha preferit agafar el toro per les banyes amb l'esperança que a última hora, d'aquí a dimarts, alguna cosa es mogui a Junts per Catalunya perquè els seus 32 diputats votin a favor d'investir-lo.

Pere Aragonès pleno investidura EFE

Imatge: Pere Aragonès en l'arribada al Parlament / EFE

Aquest divendres, el líder d'ERC pronunciarà el seu discurs d'investidura apel·lant a no desaprofitar la incontestable majoria independentista de la cambra: 74 diputats i el 52% dels vots. De moment, haurà d'esperar, com a mínim, al segon assalt, que previsiblement serà dimarts. Dirigents d'ERC no amaguen el seu enuig i critiquen que Junts trenqui la unitat independentista

Imatge principal: Lluís Puig a Brussel·les / ACN