Treva entre PSOE i Podemos. Els dos socis del govern espanyol han arribat a un pacte amb ERC i Bildu per aprovar de forma definitiva la llei d’habitatge, després de passar-se mesos als calaixos del Congrés dels Diputats. L’acord ha arribat després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Yolanda Díaz s’hagin implicat en les negociacions. Es tracta d’una de les lleis estrella d’aquest executiu de PSOE i Podemos, i ha de permetre que es limiti el preu dels lloguers, entre algunes mesures.

Tot i que les quatre formacions aposten per limitar el preu dels lloguers, hi ha discrepàncies entre el PSOE i la resta de formacions sobre quin percentatge es posa com a topall. Els socis parlamentaris consideren el 3% un bon percentatge, mentre que els socialistes no volen lligar excessivament aquest límit a l'augment del preu del lloguer. Cal veure què expliquen els grups també amb relació a la definició de grans tenidors, ja que en el text original que va sortir del Consell de Ministres s’estipulava que eren aquells que tenen a les seves mans més de 10 residències. Podemos, en canvi, volia reduir la xifra a cinc propietats.

Aquesta mena de diferències respecte a com havia de ser la llei és el que ha eternitzat l'elaboració a la cambra baixa. L'optimisme, però, no es feia entreveure entre les files de Podemos a principis de setmana. Alguns diputats d'aquesta formació reconeixien en privat que hi havia pessimisme entre els morats de cara a l'aprovació definitiva d'aquesta llei, i assenyalaven el PSOE com a principal culpable. 

El relat, però, ha anat mutant, fins al punt que Pedro Sánchez va arribar a referir-se a aquesta llei aquest dijous, en un acte de partit a Càceres. "Cada minut que passa aquests últims dies estic més convençut que aquesta legislatura també donarà a llum la primera llei d'habitatge de la democràcia", va assegurar. En aquella intervenció, el president espanyol va reconèixer que hi ha col·lectius com els joves que es troben amb moltíssimes dificultats per accedir a un habitatge. Abans fins i tot, va ser la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, qui va afirmar que "pràcticament" ja s'havia arribat a un acord definitiu sobre la llei. Aquest acord significaria una treva entre PSOE i Podemos. Tots dos socis de govern han tingut una setmana escalfada també amb relació a la llei del 'només sí és sí'.

Està previst que durant el matí d'aquest divendres ERC i Bildu anunciïn de forma conjunta aquest acord amb PSOE i Podemos. Amb aquest pacte es desbloqueja una llei que ha estat enquistada durant bona part d'aquesta legislatura, tot i tractar-se d'un compromís del govern espanyol des que existeix la coalició. La setmana vinent es podria reprendre la tramitació parlamentària de la llei perquè sigui aprovada pel Congrés i el Senat en els quatre plens que queden abans de les eleccions municipals del 28 de maig.