Cada cop queda menys per les eleccions municipals del 2023 a Barcelona, i comença la recta final de campanya, en què ja no es poden publicar sondejos electorals. Els comicis que se celebren aquest 28 de maig decidiran com es reparteixen els colors de l’Ajuntament de Barcelona i el nou alcalde o alcaldessa de la ciutat comtal dependrà de les noves majories que es configurin a l’alcaldia. En la cursa electoral per controlar l’ajuntament destaquen l’actual alcaldessa i candidata de Barcelona En Comú, Ada Colau; el candidat del PSC, Jaume Collboni; l’alcaldable de Junts, Xavier Trias; i el candidat d’ERC, Ernest Maragall.

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

En total, s’elegeixen 41 regidors i els diferents partits que es presenten a les eleccions municipals d’aquest 2023 busquen aconseguir el nombre més gran de representants per controlar la cambra local. Després de les eleccions del 2019, el partit que va obtenir més vots va ser ERC, que va aconseguir 10 regidors. El mateix nombre de representants que Barcelona En Comú, tot i que va quedar segon en nombre de vots per darrere dels republicans. Va ser amb els 8 regidors del PSC que Ada Colau va aconseguir repetir com a alcaldessa. La incògnita ara és saber com quedarà l’Ajuntament de Barcelona després del 28 de maig i qui n’estarà al capdavant. Diverses enquestes, publicades fins cinc dies abans dels comicis, han preguntat per les preferències dels electors per preveure el percentatge de vots que podria treure cada partit. I sembla que el primer lloc estarà disputat entre Trias, Colau i Collboni.

Enquestes d’eleccions a Barcelona 2023: qui obtindrà més vots?

Des del maig del 2022, ElNacional.cat ha analitzat una trentena d'enquestes que han preguntat sobre les preferències de vot dels barcelonins. Al llarg d’aquests mesos, però, les estimacions dels vots han anat fluctuant.

👥 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista 

D’acord amb el darrer sondeig de FeedBack per ElNacional.cat, publicat el 21 de maig, Trias lideraria un triple empat amb el 21,38% dels vots, seguit per Collboni —amb el 20,58% dels vots— i Colau —amb el 20,52%. En els darrers dies, amb el 28 de maig cada cop més a prop i davant la prohibició de publicar enquestes els cinc dies abans dels comicis, el nombre d'enquestes s'ha multiplicat. Aquests són els últims sondejos sobre els resultats a Barcelona per les eleccions municipals 2023:

Amb la mitjana de totes les estimacions és el PSC qui acumularia un percentatge més alt de vots —per sobre del 19%. Per darrere se situarien els comuns, amb més del 18%, i Junts, al voltant del 18%. 

ERC quedaria amb una mitjana del 16,7% dels vots, i el PP entraria pels pèls a l’Ajuntament, superant per poc el llindar del 5%. D'acord amb la mitjana dels sondejos, quedarien fora del consistori la CUP, Cs i Vox, tots amb una mitjana inferior al 5%.