Yolanda Díaz s'estrena al CIS fent el 'sorpasso' a Unides Podem i arrabassant vots al PSOE. És la principal conclusió del baròmetre d'abril del Centre d'Investigacions Sociològiques que, per primera vegada, contempla els vots de la plataforma Sumar, que aconseguiria el 10,6% dels vots, se situaria per davant dels morats, que baixen del 10% al 6,7%. En la pugna entre el PSOE i el PP, Pedro Sánchez baixa més de dues dècimes respecte el març i se situaria al 30,4% dels suports mentre que Alberto Núñez Feijóo també perd pistonada i pateix un descens fins al 26,1% en estimació de vot. El bloc independentista (ERC, Junts i la CUP) també perd força (3,6%) i es deixa mig punt en comparació al baròmetre anterior.

L'empenta de Yolanda Díaz llença Sumar al tauler de la política espanyola definitivament i, gràcies a les projeccions, provoca que Unides Podem es deixi 3,3 punts en aquest estudi i es quedi en el 6,7%. D'aquesta manera, la unió de les dues formacions a l'esquerra del PSOE i que mantenen un enfrontament de cara al cicle electoral que ve sumaria un 17,8%. En l'anterior baròmetre els vots de Sumar estaven inclosos a la categoria 'Altres partits' (5,8% en total). 

La irrupció de Díaz també resta vots a l'altre competidor a l'esquerra, que és el PSOE. En aquesta ocasió, Pedro Sánchez, tot i baixar 2,3 puntos, manté pràcticament el mateix avantatge respecte el seu gran contrincant, que és Alberto Núñez Feijóo. El PP s'endú el 26,1% dels suports i manté la tendència a la baixa registrada en les darreres projeccions del CIS. La baixada dels populars té a veure amb la lleugera pujada de Vox, que augmenta un punt respecte el març i s'ubica en l'11,1%. Pel que fa a les formacions independentistes catalanes, ERC passa del 2,5% al 2,1%, Junts perd dues dècimes (0,9%) i la CUP puja al 0,6%. El CIS també registra certa recuperació de Ciutadans (2'8%), xifra que l'apropa al llindar per obtenir representació al Congrés dels Diputats.

Tot i que ningú aprova, Yolanda Díaz continua sent la política més ben valorada amb un 4,87 per davant de Pedro Sánchez, que treu un 4,43. En tercer lloc, Íñigo Errejón (4,07) supera Alberto Núñez Feijóo (4,03). A la cua hi ha Inés Arrimadas (3,39) i Santiago Abascal (2,73).

L'acusació de "manipulació" d'Unides Podem

El baròmetre es fonamenta en entrevistes fetes durant les dues primeres setmanes d’abril, en el moment què Yolanda Díaz va activar la plataforma electoral Sumar amb què aspira a concórrer a les eleccions generals previstes per a finals d’any. També és la primera enquestes després que Unides Podem es queixés que, en l’enquesta del març, el CIS no comptés per a ells les respostes dels ciutadans que anunciaven el vot per a Sumar, sinó que es van incorporar a la categoria ‘Altres partits’.

Això va fer caure les projeccions cap als morats del 12,7% al 10% situant-se com a quarta força per darrere de Vox i, en canvi, la secció ‘Altres partits’ va pujar del 2,8% al 5,8%. Per això la formació de Ione Belarra va carregar contra el president del CIS, José Félix Tezanos, i el van acusar de “manipulació” i d’utilitzar de forma “partidista” l’òrgan. L’estudi també recull les sensacions de la ciutadania després de la moció de censura fracassada de Ramón Tamames contra Pedro Sánchez.

En l’enquesta del març, Pedro Sánchez es va afiançar i va agafar distància respecte Alberto Núñez Feijóo. El PSOE va augmentar sis dècimes l'avantatge, va obtenir el 32,7% dels vots i, amb aquest resultat, superava en 4,7 punts respecte el Partit Popular, que va baixar al 28% en estimació de vot. En aquella ocasió, Unides Podem va caure fins al 10% i va quedar per darrere de Vox (10,1%). El bloc independentista (Esquerra, Junts i la CUP) va aconseguir el 4,1% recuperant embranzida gràcies a la pujada dels republicans.