El BNG i el PSOE han arribat a un acord per a la investidura de Pedro Sánchez amb rebaixes de peatges, segons han confirmat aquest dijous fonts dels nacionalistes gallecs a Europa Press. L'executiva del partit es reunirà aquest divendres de forma extraordinària per analitzar el principi d'acord assolit amb els socialistes, on s'inclouen noves rebaixes de peatges per a l'AP-9, que ara té bonificat el viatge de tornada en menys de 24 hores si es fa servir telepeatge; i per a l'AP-53, que uneix Santiago amb Ourense per al tram que té peatge directe als usuaris.

🔴 Negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE

Les mateixes fonts nacionalistes han explicat que el principi d'acord inclou aquestes dues qüestions considerades "rellevants" pel que fa a "l'agenda gallega", que el BNG ha defensat implantar a Madrid, després d'una legislatura en la qual es va aconseguir la bonificació dels peatges a l'AP-9.  La comissió negociadora ha estat formada pel diputat en el Congrés, Néstor Rego, la senadora Carme da Silva i el membre de l'executiva Rubén Cela. Després que s'hagi treballat aquest dijous, la direcció del BNG analitzarà ara el principi d'acord. Si rep llum verda, es plasmarà definitivament en un acord per al vot afirmatiu dels nacionalistes gallecs a la investidura de Sánchez.

Abstenció del BNG?

En les últimes setmanes, la portaveu nacional del BNG, Ana Pontón, ha incidit en el fet que els nacionalistes gallecs no donarien un "xec en blanc" als socialistes. De fet, s'havia rumorejat que la formació estava més pròxima a una abstenció que al vot afirmatiu. El Movemento Arredista va fer públic la setmana passada un comunicat en el qual va defensar la postura de "no donar suport" a la investidura de Sánchez per mor dels "incompliments" del PSOE respecte a la major part de l'acord de la legislatura passada. Ara, l'executiva analitzarà el principi d'acord per decidir si finalment dona llum verda a la investidura del president socialista.

El PSOE ja té el suport d'EH Bildu i d'ERC, de manera que falta acabar de tancar el "sí" del PNB i Junts. Pel que fa als independentistes catalans, han refredat la imminència de l'acord per a la investidura. A la formació de Carles Puigdemont, les negociacions continuen i es manté l'exigència sobre els "serrells" pendents (referents essencialment a la llei d'amnistia). Junts havia muntat un faristol a l'hotel de Brussel·les on s'ha reunit la cúpula del partit, cosa que invitava a interpretar que aquest dijous compareixeria Puigdemont per anunciar l'acord. Caldrà esperar.