En el marc de la jura de la constitució d'Elionor pel seu 18è aniversariERC, Bildu i BNG han reiterat el seu rebuig a la monarquia, pel qual avui no participaran en la cerimònia. En un comunicat signat per les tres formacions apunten que la monarquia espanyola i els seus membres constitueixen "un dels màxims exponents de la negació dels drets civils, polítics i nacionals". "No participarem en l'enèsim intent de perpetuar una institució arcaica, opaca, que ha emparat sistemàticament la corrupció i que resulta contrària als interessos populars", han sentenciat. 

🔴 Jura de la Constitució de la Princesa Elionor, DIRECTE | Última hora dels actes

El text compartit pels tres partits es defineix la monarquia com "la màxima expressió de la desigualtat, els privilegis i la impunitat davant la resta de ciutadanes i ciutadans". "Ni el rei ni les seves hereves compten amb la legitimitat de les nostres societats i, en conseqüència, no els reconeixem cap funció política ni institucional", han remarcat i han fet menció al discurs de Felip VI el 3 d'octubre del 2017 "contra la ciutadania catalana i el seu exercici de decisió democràtica". 

En el comunicat no només es carrega contra la institució de la monarquia, sinó també contra la constitució, la qual consideren que "ni reconeix ni respecta els anhels presents i futurs de les majories socials de les nostres nacions". ERC, Bildu i BNG han apuntat que l'únic camí possible és la ruptura amb l'herència monàrquica. "Una democràcia real només serà viable des del respecte i reconeixement als drets nacionals i socials, a les llibertats i voluntats democràtiques de tots els pobles i nacions de l'Estat", han sentenciat. 

Qui no assisteix a la jura de la Constitució?

A més dels representants d'ERC, el BNG i Bildu, altres autoritats han declinat estar presents durant la jura de la constitució d'Elionor. Per exemple, el secretari primer de la Mesa del Congrés i diputat de Sumar-En Comú Podem, Gerardo Pisarello, no assistirà així com ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, la secretària general de Podemos i ministra en funcions de Drets Socials, Ione Belarra, o el ministre de Consum en funcions, Alberto Garzón. La majoria dels que no hi participen ho fan per posicionaments ideològics, amb una excepció: la reina Sofia. Igual que l'emèrit només serà present a les celebracions privades de l'aniversari de la seva net, suposadament a disgust.