Els partits segueixen movent fitxa abans que arrenquin les negociacions més formals per a la investidura de Pedro Sánchez o Alberto Núñez Feijóo. Aquest diumenge, el moviment de Vox per oferir els seus 33 diputats per donar suport a Feijóo han motivat que des del Partit Popular vegin més factible una investidura del seu líder. Ara com ara, els populars podrien arribar als 171 vots favorables —els 137 del seu grup, els 33 de Vox i el diputat d'UPN—, però encara els faltarien cinc diputats per arribar a la majoria absoluta i és per això que posen el focus en el PNB, que ha tornat a recalcar que no canviaran d'opinió i no investiran el gallec. Per la seva banda, si Pedro Sánchez vol ser reelegit, haurà de bastir una majoria que compti amb Sumar i les formacions independentistes i nacionalistes catalanes, basques i la gallega. En aquest darrer cas, Néstor Rego, el diputat electe del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), ha volgut advertir el PSOE en una entrevista a Ràdio Euskadi que la seva formació no donarà en cap cas un "xec en blanc" i ha situat el reconeixement de Galícia com a nació com un dels eixos troncals per a la negociació amb els socialistes.

Malgrat que el partit independentista gallec va ser dels primers a mostrar-se oberts a donar suport a Pedro Sánchez per evitar una repetició electoral, Rego ha volgut subratllar que el PSOE haurà d'asseure's a parlar amb ells si volen el seu suport encara que sigui "fonamental" que no hi hagi unes segones eleccions i que "no hi hagi cap possibilitat que pugui governar la dreta". "També és rellevant que Galícia estigui present al debat polític", ha afegit. A parer del representant del BNG a la cambra baixa espanyola, seria "positiu" que Pedro Sánchez "busqui fórmules per aconseguir acords" amb les forces polítiques que representen a Catalunya, el País Basc i Galícia. En aquesta línia, Néstor Rego sosté que el repte dels socialistes és "avançar en els drets d'aquestes nacions" i ha explicitat que això s'hauria de traduir en l'"enfortiment" de l'autogovern de Galícia amb un "nou estatus polític que ens reconegui com a nació i blindi les competències". A més, ha avisat que, en aquesta ocasió, qualsevol acord que puguin tenir amb el PSOE ha de comptar amb "més garanties de compliment" que en l'anterior legislatura.

El BNG vol una unitat d'acció "més potent" de les forces independentistes

Davant d'aquest context, on el BNG admet que la situació política "no és gens fàcil", la formació independentista gallega destaca que tenen un "paper fonamental" i que seria una "pena" que es desaprofités aquesta "oportunitat històrica de no avançar en els drets de les nacions". Per fer-ho, Rego recepta "més coordinació" entre les forces sobiranistes que hi ha al Congrés dels Diputats i apuntala que seria "positiu" que es "visualitzés una unitat d'acció més gran" d'aquests partits. De fet, el diputat del Bloc Nacionalista Gallec ha indicat que tenen més "coincidència de posicions" amb EH Bildu que, per exemple, amb el PNB, però que també mantenen una relació "cordial" amb els jeltzales. Rego ha destacat que a les últimes eleccions europees es van presentar conjuntament amb la coalició encapçalada per Arnaldo Otegi i amb Esquerra Republicana, sota la marca d'Ara Repúbliques. El BNG espera repetir aquesta fórmula per als propers comicis europeus, que seran el juny de l'any vinent.

Rego també ha fet referència a la proposta de Sumar de dur al Congrés una reforma del reglament de la cambra per permetre l'ús del català, l'euskera i el gallec als plens. Des del BNG, veuen la iniciativa amb bons ulls, però recorden que és un plantejament que ja fa molts anys que la seva formació i les altres de l'espectre sobiranista han defensat que s'impulsés.