Pedro Sánchez té a la butxaca els sis vots d’EH Bildu per a la investidura. Els abertzales ja s’hi van comprometre l'endemà de les eleccions del 23 de juliol i n’han consolidat el suport després de reunir-se amb el president en funcions al Congrés dels Diputats, en el marc de la ronda de contactes. En un comunicat, l’esquerra independentista basca ha assegurat la “plena disposició a tornar a col·laborar amb el desenvolupament i consolidació d’una legislatura de continuïtat” i ha considerat “crucial” aturar l’avenç de la ultradreta com a “mandat democràtic”. Ara bé, li demana "ambició" per avançar en polítiques socials, així com obrir "el debat al voltant de la plurinacionalitat de l'Estat" i els "drets nacionals" dels bascos.

Segons els abertzales, la trobada s’ha desenvolupat en un ambient “positiu” i “constructiu” i, al seu entendre, ha de permetre “construir un marc de confiança per abordar un cicle de diàleg, negociació i acord”. De fet, opten per no “especular” en un cicle polític que consideren “crucial”. “Frenar la ultradreta és un mandat democràtic i una condició indispensable per obrir una nova legislatura”. 

 

A més, afegeixen que, com a resultat de les eleccions del 23-J, “la immensa majoria del poble basc” va enviar un missatge a través de les urnes: “No permetre que el bloc reaccionari, liderat pel PP i Vox, conformés govern a l’estat espanyol”. I és en aquest mandat que “reiteren el seu compromís”.

Després d’una legislatura en què els abertzales han col·laborat activament amb el pla legislatiu del PSOE i Unides Podem, Sánchez havia evitat qualsevol fotografia amb l’esquerra independentista basca. Fins avui. Davant la fotografia de Sánchez amb la portaveu de Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, el Partit Popular ha sortit en tromba i, a través de la xarxa social X, la secretària general, Cuca Gamarra, ha escrit que és “la imatge de la vergonya”. Ara bé, els socialistes esquiven de qualsevol de les maneres una estampa que seria més incòmoda encara, una en què sortís Arnaldo Otegi. El líder de Bildu i Carles Puigdemont són, a ulls de la dreta reaccionària i els sectors conservadors del PSOE, els grans dimonis de l’escena política espanyola. "Els hereus polítics d'ETA" i el "pròfug de la justícia"

A l’espera que acabi la reunió amb Junts per Catalunya, Pedro Sánchez tancarà una setmana carregada de reunions amb totes les formacions polítiques, a excepció de Vox, i havent superat el tràngol del 12-O. D’aquesta manera assaboreix la tranquil·litat d’haver superat la indigesta desfilada militar de la Festa de la Hispanitat. Gairebé com una coral polifònica, els sectors més radicalitzats de la dreta li van proferir insults de tota mena aquest dijous a la plaça de Neptuno de Madrid, amb el ja cèlebre “Que te vote Txapote” com a hit destacat. Va ser l’improperi estrella durant la campanya electoral del 23-J i, tres mesos després, continua fent fortuna per criticar els pactes de Sánchez amb l’independentisme basc.