El grup parlamentari d'UPN ha abandonat la sessió plenària d'aquest dijous al Parlament de Navarra després d'una dura intervenció del seu portaveu, Javier Esparza, contra el PSN pel seu suport a la moció de censura presentada per EH Bildu i PSN per desbancar la del càrrec a l'alcaldessa Cristina Ibarrola, d'UPN. Esparza ha pres la paraula per preguntar a la presidenta, María Chivite, pel traspàs de competències. El seu discurs s'ha centrat a carregar durament contra els dirigents del partit socialista als qui ha titllat "d'escòria". "Escòria és algú o alguna cosa que no mereix cap valoració positiva, ja que resulta nociu o malèfic. Això no és cap insult. És evident que Chivite i Sánchez són nocius per a Navarra. És evident que és vil el que estan fent. El PSN té 11 parlamentaris dels 30 que conformen aquest govern i passa a estar en minoria. Geroa Bai i EH Bildu sumen 16, a nosaltres ens insulten, amb nosaltres no compti, aquí es queda". Les paraules d'Esparza han merescut l'esbroncada del president del Parlament, Unai Hualde, qui l'ha cridat a l'ordre per saltar-se els límits. 

Acusacions de terrorisme a EH Bildu

Esparza ha acusat Chivite de ser “un titella al servei dels interessos de Sánchez i Otegi”. “Està al servei del PSOE i les seves butaques, i per això segueix a ulls clucs totes les ordres que se li donen des de Madrid”, ha afegit. El portaveu d'UPN li ha retret a la presidenta haver “convertit el Règim Foral en un basar i el traspàs de competències en un mercadeig en funció de si es dona suport a la investidura a Madrid o no”. Així mateix, ha assegurat que “cal tenir poca vergonya per mentir i negociar competències amb els terroristes d'EH Bildu".

Chivite no s'ha quedat callada i ha afirmat que "les transferències li són indiferents", així com "donar-li l'alcaldia de Pamplona als terroristes d'EH Bildu", unes paraules que han provocat la protesta de la portaveu abertzale, Laura Aznal. “No sé com té estómac per vendre la seva ànima i els seus principis, el Règim Foral i Pamplona. No sé com no vomita cada nit”, li ha continuat etzibant a la presidenta, i ha afegit que “han trencat la convivència a Navarra i vostè és la principal responsable”.

Després d'aquest encreuament d'acusacions, el grup parlamentari d'UPN ha abandonat en bloc la cambra navarresa. Un gest que ha provocat la crítica del president de la Cambra: “Està vist el respecte que tenen vostès al Parlament de Navarra”. Hualde ha lamentat que "hem assistit a una intervenció que no respon al respecte a les institucions de Navarra". Posteriorment, ha comunicat que es retiraven de l'ordre del dia totes les propostes de la formació regionalista. Per la seva banda, Chivite ha afirmat que "el senyor Esparza no sorprèn a ningú", i ha qualificat la seva intervenció com una "tònica hiperbòlica d'estridència, crispació i insults".