La socialista María Chivite ha estat reelegida com a presidenta de Navarra aquest dimarts, gràcies als vots favorables dels 21 diputats del PSN, Geroa Bai i Contigo Zurekin, i l'abstenció de Bildu. Així mateix, els 20 diputats d'UPN, PP i Vox han votat en contra de la candidata socialista, que afrontarà el seu segon mandat al capdavant de la presidència del govern navarrès. Els socialistes dirigiran 8 departaments, mentre que Geroa Bai 4 i Contogo Zurekin, 1

La votació ha tingut lloc a les 17.20 hores d'aquest dimarts festiu en el saló de plens del Legislatiu navarrès. Cadascun dels representants de la Cambra ha dipositat el seu vot, després de ser cridats per ordre alfabètic, amb un 'sí/bai', 'no/ez' o 'abstenció/abstentzioa' en una urna.

Després que el dilluns en la primera votació Chivite no aconseguís la majoria absoluta, passades 24 hores els parlamentaris d'EH Bildu s'han abstingut, tal com estava previst, per a possibilitar la investidura de María Chivite. UPN, PPN i Vox han mantingut el seu vot en contra a la candidata socialista. D'aquesta manera, Chivite ha sumat 21 suports, ha rebut 20 vots en contra i ha tingut 9 abstencions.

Navarra era una de les comunitats autònomes que quedaven per definir la seva governabilitat després de les eleccions del passat 28 de maig. A hores d'ara, queda per definir Múrcia, on el PP i Vox estan tenint problemes per arribar a un acord de governabilitat a causa de les exigències dels ultradretans. 

La trajectòria de Chivite

La trajectòria de Chivite com a política va començar fa 20 anys com a regidora de la seva localitat nata, Cintruénigo. Des d'aleshores va ser diputada al Parlament de Navarra el 2007, senadora el 2011 i secretaria general el 2014.

Des que en 1996 el socialista Javier Otano dimitís com a president de Navarra en conèixer-se un compte al seu nom a Suïssa, s'han succeït en la Comunitat foral les presidències de Miguel Sanz (UPN), Yolanda Barcina (UPN) i Uxue Barkos (Geroa Bai) fins que María Chivite entrés en l'Executiu el 2019.

Les eleccions generals han marcat les negociacions

Les eleccions generals han marcat les negociacions de govern i les diferències entre els socis s'han alentit fins al punt que aquest agost van estar a punt de trencar l'acord. La presidenta socialista ha fet un discurs breu, de 45 minuts, malgrat que comptava amb un temps il·limitat per exposar els seus arguments i el seu projecte. 

La dreta, amb UPN al capdavant amb 15 diputats, ha titllat la votació de "pactes de perdedors" i han criticat els pactes amb Bildu, com fan arreu de l'Estat espanyol.