Uns 10.000 manifestants, segons la Delegació del govern espanyol, s'han concentrat aquest diumenge a la plaça Consistorial de Pamplona, convocades per UPN, per expressar el seu rebuig de la moció de censura acordada entre EH Bildu i PSN contra l'alcaldessa de la capital navarresa, Cristina Ibarrola (UPN).

En la concentració, amb el lema 'Pamplona no es ven', molts dels assistents han fet onejar banderes de Navarra. També s'han vist cartells amb missatges com a 'Traición por sillón', 'PSN-PSOE mentirosos', o 'Cerdán, cuentista, Bildu es terrorista'. A més, s'han sentit crits d''Ibarrola no estàs sola, Chivite traïdora', o 'Puigdemont a la presó'. En un escenari col·locat a les portes del consistori s'ha desplegat una pancarta amb el lema 'Contra la moció de censura. Pamplona no es ven' que estava subjectada pel president d'UPN, Javier Esparza, Cristina Ibarrola i l'exalcalde de la ciutat, Enrique Maya, entre altres representants d'UPN.

Ibarrola (UPN) treu pit

La plaça Consistorial s'ha omplert i alguns assistents han seguit la concentració als carrers del voltant. En l'acte, ha intervingut, en primer lloc, l'encara alcaldessa de Pamplona, Cristina Ibarrola, que s'ha mostrat satisfeta per l'assistència a la mobilització a la plaça de l'Ajuntament, "l'espai més cobejat pels que des de fa anys són els socis preferits del Partit Socialista: EH Bildu", ja que és "estratègic" perquè "euskaldunitzar Pamplona i Navarra és clau per a la construcció d'Euskal Herria".

Ibarrola ha assegurat que "l'oposició ha fracassat amb un relat inventat per provar de justificar aquesta moció" i ha dit al PSN que no "us perdonarem haver venut Pamplona, no ho oblidarem". I ha destacat que "treballarem des d'ara mateix per canviar això" i per "frenar tot l'horror que ens ve amb EH Bildu al poder". El seu discurs ha estat interromput en diverses ocasions pels aplaudiments dels assistents, per crits de 'A por ellos' i 'Escòria' i per xiulets quan l'alcaldessa ha esmentat María Chivite, Pedro Sánchez, Sants Cerdán, Elma Saiz o Ramón Alzórriz.

Per la seva part, Javier Esparza ha acusat a Sánchez de "lliurar Pamplona al feixisme abertzale" i ha advertit que "Navarra no oblidarà aquesta traïció i en UPN treballarem des d'ara mateix amb totes les nostres forces per recuperar l'alcaldia de Pamplona d'aquí a tres anys". Esparza ha afirmat que "aquesta decisió que ha pres el Partit Socialista suposa un abans i un després en la política navarresa i en la política espanyola, ja no tenen límits". "Aquesta moció no censura Cristina Ibarrola o a UPN, és un atac, una agressió i una censura a tots els demòcrates d'aquest país, a tots els que creiem en la democràcia, perquè no hi ha res més vil que treure de l'alcaldia als demòcrates per lliurar-se-la als feixistes abertzales," ha censurat.

Feijóo dona suport a UPN

A la concentració ha assistit el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, qui, en declaracions als mitjans de comunicació, ha afirmat que la moció de censura a l'Ajuntament de Pamplona és "la primera factura" del "pacte encaputxat" entre PSOE i EH Bildu i representa també "l'última mentida" del president Pedro Sánchez. De fet, ha recordat el veto del PP a l'alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, per evitar una alcaldia independentista i votant el candidat del PSC, Jaume Collboni, juntament amb Ada Colau.

A la concentració han assistit, entre d'altres, el president d'UPN, Javier Esparza; l'alcaldessa Cristina Ibarrola; el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo; els expresidents de Navarra i d'UPN Miguel Sanz i Yolanda Barcina; el president d'Aragó, Jorge Azcón (PP); el vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox); i el secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez.