La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, han volgut tancar la polèmica generada per les declaracions del secretari del PSC, Miquel Iceta, que plantejava que si la majoria dels catalans vol la independència, la democràcia ha de trobar mecanismes per habilitar-la.

En la roda posterior al Consell de Ministres, Batet ha afirmat, contundent, que el "projecte socialista combat l'independentisme" i ha apuntat que el mateix Iceta va "matitzar les seves paraules". En aquest sentit, ha afegit que "és conegut per tothom que "en el socialisme el referèndum pactat no hi té cabuda".

Per altra banda, Celaá ha deixat clar que amb l'actual legislació espanyola, marcada per la Constitució, "no existeix" el dret al referèndum ni a l'autodeterminació. "És una ratlla vermella per aquest govern", ha recordat. 

Miquel Iceta va considerar que si el 65% dels catalans vol la independència, la democràcia ha de trobar un mecanisme per habilitar-la" però no amb el 47% ni el 51%. En una entrevista al diari Berria, Iceta va defensar que en un escenari del 65%, primer es necessitaria un acord al Parlament i després s'hauria de demanar el vot dels ciutadans.

L’executiu espanyol prova de tancar d’aquesta manera el debat sobre el referèndum d’autodeterminació després de dos dies en què els líders del PP i de Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, han aprofitat les manifestacions d’Iceta per atribuir a Pedro Sánchez un suposat acord amb les forces independentistes. 

El govern espanyol defensa Borrell

Celaá ha defensat la decisió de Josep Borrell d'interrompre uns moments una entrevista en una televisió alemanya i ha explicat que el que va fer el ministre d'Afers Exteriors va ser "un acte de fermesa davant un interrogatori".

Celaá ha respost així en ser preguntada per la decisió de Borrell d'interrompre una entrevista en la Deutsche Welle quan es va parlar sobre la qüestió catalana i la possibilitat d'una reforma de la Constitució espanyola.

"Vostè pregunta bé, però probablement, per raons mediambientals potser algun col·lega seu no preguntava, interrogava", ha dit la portaveu del Govern.

No obstant això, ha deixat clar que el ministre d'Exteriors va tornar a l'entrevista perquè "va posar en valor no només la fermesa en la seva resposta, sinó també el fet que Espanya és un Estat social i democràtic de dret, que es regeix per la separació de poders".

3.793 places públiques per al 2019

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l’oferta d’ocupació pública més important des de la irrupció de la crisi.

Són 33.793 places, segons ha informat la ministra Batet, que superen les 30.840 creades el 2018. Segons Batet, han de permetre suplir un nombre important de jubilacions en els pròxims anys entre el funcionariat i formen part “d’una autèntica política de planificació a mitjà i llarg termini” que entre altres analitza l’estat de les plantilles i crea un pla plurianual a tres anys vista.

L’objectiu, segons Batet, és “recuperar un nivell d’ocupació pública adequat” que s’havia perdut durant els anys de l’anterior executiu.