El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que si el 65% dels catalans vol la independència, la democràcia ha de trobar un mecanisme per habilitar-la" però no amb el 47% ni el 51%. En una entrevista al diari Berria, Iceta ha defensat que en un escenari del 65%, primer es necessitaria un acord al Parlament i després s'hauria de demanat el vot dels ciutadans.

Iceta ha demanat als partits independentistes que ajornin el referèndum uns 10 o 15 anys amb l'argument que no hi ha a Espanya "una majoria que protegeixi el dret a l'autodeterminació a la Constitució". I també ha apostat perquè els partits estatals facin una nova oferta a Catalunya de major autogovern i millora del finançament. Iceta ha afegit que el partit socialista està en aquest escenari de fer una oferta, però ha lamentat que PP i Cs no estan en aquesta línia.

En referència al referèndum de l'1-O, Iceta considera que l'Estat va cometre un "greu error" perquè a més de les lesions físiques, va causar un gran dolor social. Així mateix, també ha criticat els independentistes per fer un "càlcul incorrecte". Iceta veu el judici al procés com un "fracàs de la política" i ha conclòs que si la política funcionés bé, no hi hauria judici.