L'enaltiment del franquisme i les apologies a Franco i els seus acòlits s'hauran d'acabar una vegada aprovada la reforma del Codi Penal que preveu incorporar com a delicte l'apologia i exaltació del franquisme.

Això portaria, segons avança Moncloa.com, al final d'aquells bars i restaurants que han fet de la lloa al dictador el seu principal reclam, ja que captar clients amb iconografia de la dictadura podria passar a ser delicte, tal com passa a Alemanya respecte a la simbologia directament relacionada amb el nazisme. Els seus propietaris podrien veure's obligats a retirar tot alló que enalteixi el franquisme.

La ruta del 36

De fet, això comportaria el final de l'anomenada ruta del 36, un conjunt de bars i restaurants franquistes situats en diversos punts de la geografia espanyola, on la imatge de Franco o el cançoner falangista formen part del menú habitual.

Així, establiments com el bar franquista regentat per un xinès a Madrid o el restaurant de Ciudad Real que despenja el telèfon amb un 'Arriba España' podrien deixar de donar franquisme com a plat del dia i, o bé tancar, o bé reciclar-se com a establiment d'hostaleria sense incórrer en delicte.

El marxandatge, també a la picota

Un altre sector que podria incórrer en delicte és el del marxandatge, és a dir, el de la venda, en botigues o via internet, de productes relacionats amb el franquisme, des de roba i tota mena de complements fins a begudes alcohòliques.