La número dos del PSOE, Adriana Lastra, ha anunciat que el govern espanyol preveu tipificar com a delicte l'exaltació del franquisme en el Codi Penal, en un projecte de reforma en el qual està treballant el Ministeri de Justícia, que dirigeix Juan Carlos Campo.

En un esmorzar informatiu organitzat pel Foro de la Nueva Economía, Lastra ha assenyalat que, amb tot, no ha vist cap esborrany de reforma, però ha afegit que aquesta reforma "no es negocia amb els territoris", per la qual cosa l'ha deslligat de la taula de diàleg pendent de constituir-se entre l'Executiu espanyol i el Govern català.

Sobre l'exigència del president de la Generalitat, Quim Torra, d'introduir la figura del mediador en aquesta taula, Lastra ha rebutjat la iniciativa per considerar-la "una cosa del passat" innecessària, ja que el PSOE té la voluntat d'iniciar aquest diàleg de manera transparent, de manera que els mediadors siguin "els 47 milions d'espanyols".

La secretària general del partit i portaveu al Congrés ha assegurat que el president Pedro Sánchez té el ferm compromís de "treballar per superar" el conflicte amb l'independentisme a Catalunya, si bé ha admès que perquè la taula sigui reeixida és necessari que en l'altre costat se senten "uns interlocutors amb el mateix convenciment".

Entrevista a Junqueras

D'altra banda, Lastra ha vist "interessant" l'entrevista concedida pel líder d'ERC, Oriol Junqueras, al programa Lo de Évole de La Sexta perquè, segons la seva opinió, situa els Pressupostos Generals de l'Estat "al lloc en què han d'estar, el Congrés", i s'ha mostrat "segura" que "tiraran endavant perquè seran excel·lents".

Sobre la composició de la taula, ha assenyalat que a ella no li importaria que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, formés part de la delegació del Govern en aquesta taula de diàleg, però ha restat importància sobre la seva composició perquè el gabinet de ministres està "molt unit".