L'exdiputat i periodista Antonio Baños ha fet befa aquest diumenge a Twitter de l'autonomisme que defensa el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta. El missatge publicat per Baños ha estat en reacció a la defensa de mantenir el delicte de sedició que ha fet el ministre socialista en una entrevista per El Periódico. Una postura que, malgrat les promeses que ha deixat caure el titular de Presidència, Félix Bolaños, de reformar aquest punt del codi penal que permetria el retorn dels exiliats en el marc de la taula de diàleg, sembla que també comparteixen altres membres del seu partit, o que busquin excuses per ajornar-ho.

TUIT antonio baños taula dialeg jocs hivern
La piulada d'Antonio Baños

Els fruits del diàleg amb l'Estat

"Veig que el diàleg funciona!". Així ha ironitzat l'excupaire després de llegir les declaracions d'Iceta, tot deixant entendre que el diàleg amb l'Estat no està donant els fruits que s'havien anunciat, i titllant la taula de negociació de "mandanga". Si bé ERC s'havia vantat que l'acord amb el govern espanyol implicaria l'aplicació de la seva agenda "antirepressiva" per deixar enrere la judialització del procés d'independència, i que l'Estat reformaria el delicte de sedició per poder fer tornar els exiliats com el president Carles Puigdemont i Marta Rovira, en els darrers dies diverses veus del govern espanyol ja han fet públics els seus dubtes sobre aquesta possibilitat, o han donat llargues sobre quan es faria. A banda del mateix Iceta, trobem a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha dit aquesta setmana que la reforma no s'hauria de fer pensant en el president Puigdemont, i que la cosa, sigui com sigui, anirà per llarg. Fins i tot el president espanyol, Pedro Sánchez, ja s'ha fet enrere en el pacte amb Esquerra, i ha dit que no hi ha una majoria suficient com perquè sigui factible en un futur pròxim.

La distracció dels Jocs d'Hivern

En la segona part de la piulada, Baños fa referència a la candidatura en solitari per als Jocs d'Hivern 2030 presentada pel Govern de la Generalitat, després que l'Aragó deixés caure una proposta conjunta amb Catalunya. En el missatge a Twitter, l'exdiputat també titlla el projecte de "mandanga" i "distracció" en el marc de la desmobilització que viu l'independentisme. En aquest mateix sentit, Baños ha fet un altre tuit, en el qual torna a carregar contra la taula de diàleg. "Per què creies que és tan extremada i rematadament fàcil de criticar?" ha preguntat de manera retòrica. Després s'ha respost a ell mateix: "Si tingués qualsevol bri de credibilitat", ha opinat, "no ens fora tan senzill fer-ho".

Captura de Pantalla 2022 08 07 a les 17.18.32
L'altra piulada d'Antonio Baños