El Ministeri de Cultura, dirigit pel català Miquel Iceta, ha tornat a posar una excusa de mal pagador per no tornar la Dama d'Elx. El departament ha reiterat aquest dimecres el seu rebuig a traslladar l'escultura al municipi d'Alacant, amb la justificació que els experts "en desaconsellen el trasllat". L'alcalde d'Elx, el socialista Carlos González, ha demanat de nou el retorn de la talla ibera perquè aquest dijous se celebra el 125 aniversari del seu descobriment.

Un portaveu de Cultura ha assenyalat a Efe que el Ministeri "basa les seves decisions en les recomanacions dels experts, que en aquest cas desaconsellen el trasllat". És la mateixa excusa de sempre: al juliol, el mateix Iceta ja va respondre de la mateixa manera al senador de Compromís Carles Mulet. "Mentre que els informes tècnics desaconsellin el moviment, jo com a ministre no els autoritzaré. La Dama d'Elx és un monument únic, no em parli de rèpliques. Com a ministre, jo aconsellaria a qualsevol no posar per sobre els interessos polítics partidistes abans que la seguretat d'aquesta peça", va dir. I així, l'escultura sumarà un dia més a Madrid.

Exigeixen "valentia" a Miquel Iceta

En aquest sentit, González ha exigit "valentia" a Iceta per "vèncer les resistències" i "superar les pors" que impedeixen la tornada de manera temporal de l'escultura a Elx, on existeix "un anhel col·lectiu al voltant de la figura". En una entrevista publicada aquest dimecres a Efe, l'alcalde s'ha mostrat convençut que la Dama d'Elx "ha de tornar i pot tornar", sota la fórmula del préstec o de la cessió temporal. "Les dificultats i les resistències són les mateixes que l'any 2006", quan l'escultura va estar cedida a la ciutat durant sis mesos.

La Dama d'Elx és una talla ibera realitzada en pedra calcària entre els segles V i IV abans de Crist. Va ser trobada el 4 d'agost del 1897 a l'Alcúdia, un jaciment arqueològic a tres quilòmetres de la ciutat alacantina. El Museu del Louvre la va comprar aquell mateix any i la va albergar fins al 1941, en plena Segona Guerra Mundial. Llavors, en plena dictadura franquista, va acabar en mans del Museu del Prado (Madrid) fins al 1971. Des d'aleshores, roman al Museu Arqueològic Nacional: òbviament, també a la capital de l'estat espanyol. La Dama d'Elx ha estat només dos cops a Elx: l'any 1965, pel setè centenari del Misteri d'Elx; i el 2006. Aquell any, sense cap campanya de promoció, l'efígie va rebre més de 380.000 visitants, el 80% dels quals era de fora del País Valencià.