L'exdiputat de la CUP Antonio Baños ha recordat a Yolanda Díaz la tragèdia que ha passat a Melilla. Baños ha criticat el silenci de la vicepresidenta del govern espanyol, que no ha dit ni una paraula sobre les desenes de morts que es van acumulant a les fronteres espanyoles per un intent massiu de saltar la tanca de Melilla. "No ens enganya, Melilla és la vostra Espanya", ha ironitzat l'excupaire citant un tuit de la vicepresidenta on anunciava un pla anticrisi, però sense mencionar res de la massacre al Marroc. Segons la direcció de salut de Nador, les morts de migrants africans que intentaven traspassar les fronteres a Europa, ja s'eleven a 31 i alguns mitjans locals asseguren que podrien anar incrementant aquest número. El silenci de la majoria dels ministres de l'executiu espanyol és ensordidor. En canvi, alguns dels diputats de Podemos, com Pablo Echenique, sí que ja han manifestat la seva indignació davant la tragèdia humana.

La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha mostrat la seva tristesa per la "catàstrofe per als drets humans" que representa la mort de desenes de migrants. I Baños ha ironitzat entorn al seu tuit dient que si fos una nota de veu de Whatsapp "el volum seria inaudible". Tot al·ludint que el que diu no s'ho creu o va en contra de les directrius de la seva formació.

El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha espolsat les culpes per la tragèdia humana a la frontera espanyola de Melilla amb el Marroc, on han mort almenys 31 migrants, segons la direcció de salut de Nador, a mans de la gendarmeria marroquina. Sánchez no ha fet cap àpex d'autocrítica sobre l'actuació policial, sinó tot el contrari, ha avalat les forces de seguretat de Rabat i ha assenyalat a les "màfies que trafiquen amb éssers humans" com a "responsables" de la matança de migrants subsaharians i sudanesos. En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que s'ha celebrat aquest dissabte, ha afirmat que els cossos policials de Rabat s'han "obstinat a fons per tractat d'evitar l'assalt violent" a la ciutat autònoma espanyola. En canvi, el president espanyol no ha dit cap paraula sobre els migrants morts per intentar saltar la tanca que separa el Marroc de Melilla.

Sánchez durant la compareixença ha volgut reafirmar les paraules que ahir va dir abans de saber l'abast en nombre de morts que va causar l'actuació policial contra els migrants africans. "Ahir, primer em vaig solidaritzar i vaig reivindicar l'extraordinari treball que estan fent les forces i cossos de l'Estat al nostre país", ha declarat. A més, ha volgut definir l'intent de traspassar les fronteres per part dels migrants com un "assalt violent i organitzat per les màfies que trafiquen amb éssers humans". Sota el seu parer, aquest succés és "un atac a la integritat territorial del país de forma violenta" i, per tant, l'actuació policial ha estat "extraordinària". En aquest sentit, ha explicat que la gendarmeria marroquina "ha treballat coordinadament amb les forces i cossos de l'Estat espanyol per repel·lir l'assalt violent".

Els fets a Melilla

Almenys 31 migrants van morir ahir per esclafament en enfrontaments amb les forces de seguretat marroquines durant un intent massiu de saltar la tanca de Melilla. Segons recullen diversos mitjans, han mort per esclafament o asfíxia en produir-se una allau i quedar-se atrapats en un forat prop del perímetre fronterer. A més, hi ha 133 ferits entre els ciutadans africans i 189 policies marroquins. La desgràcia es va produir quan centenars de migrants, la majoria sudanesos i subsaharians, van intentar traspassar les fronteres del Marroc amb Espanya a Melilla sobre els volts de les 8:30 del matí. Només 500 persones van aconseguir apropar-se a les tanques de les més de 1.500 que hi havien intentat aproximar-se al perímetre des de la matinada. Els pocs que van poder accedir al pas fronterer del Barri Xinés de la ciutat espanyola, van patir una pluja de pots de fum per part de la Guàrdia Civil. Finalment, 133 persones van sobreviure als embats de la policia marroquina i espanyola i van aconseguir creuar en forçar la porta del pas fronterer amb una cisalla. Els serveis d'emergència van haver d'atendre a 57 migrants amb ferides greus i a 49 policies que han patit lleus contusions.