La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, eliminarà l'article que recull l'autodeterminació de gènere de la Llei Trans de la Comunitat de Madrid, que va ser aprovada en 2016. Ayuso ho ha reiterat aquest dijous en el Ple de l'Assemblea de Madrid, tot i que, ha assegurat que s'esperarà que s'aprovi el "engendro estatal" de la llei nacional. La dirigent madrilenya ha posat l'accent en què s'haurà de veure "com i quan" derogar aquest punt. En aquest sentit, ha indicat que no està disposada "a ser la primera que s'equivoca una altra vegada en l'estratègia en l'àmbit nacional" com fa Vox "per a solucionar-li la papereta als senyors de l'esquerra".

Díaz Ayuso ha advertit als seus companys de cambra sobre la llei del govern espanyol "veurem quin engendro ens fabriquen des dels escons de l'esquerra i la ultraesquerra amb aquesta llei. Veurem primer què engiponen abans de prendre una decisió equivocada en aquesta Cambra per desviar el centre". A més, ha convidat a la resta dels diputats a imaginar-se "si han posat en marxa una llei que se suposa que va contra les violacions i posa directament a violadors i abusadores sexuals al carrer, què no faran amb la resta de les lleis", ha manifestat, en resposta a una pregunta de la portaveu de Vox, Rocío Monasterio, sobre la derogació de la normativa regional. Ayuso ha considerat que el més coherent és esperar, tenint en compte que "allò que fabriquin en el Congrés dels Diputats és una papereta" que té el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha de "resoldre ell" i té àmbit estatal i després ja "corregir tots els excessos", que són conscients que hi ha "molts". "Hem de saber fer amb cap", ha assegurat. 

Ayuso contra el govern de Sánchez

La presidenta madrilenya ha reiterat els seus atacs contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'ha acusat d'anar "camí d'una dictadura". En aquest sentit, ha afirmat que dubta sobre si passarà a la història com a "exhumador professional", però sí per recordar-nos al qual va ser exhumat", en referència al dictador Francisco Franco. "Anem pel camí d'una dictadura. El govern de Sánchez està més preocupat de si una nena compra un cotxet de bebè per Nadal, a prohibir, a ensenyar-te a menjar bé, a dir que volar acaba amb el planeta, a multar-te si deixes les llums de l'aparador enceses, a ensenyar-te a engegar la rentadora, a prohibir l'humor, a posar fi a la complicitat entre l'home i la dona, a censurar cançons, assenyalar a artistes i perseguir la tauromàquia", ha criticat Ayuso en respondre a la pregunta de la portaveu adjunta del PSOE, Pilar Sánchez Acera, sobre el sistema judicial. 

Díaz Ayuso no cessa en els seus atacs contra Sánchez, que assegura que "està més preocupat d'assenyalar i criminalitzar a jutges, fiscals, periodistes, energètiques, comerciants, propietaris d'habitatges, policies o metges en llistes negres". Ayuso ha qualificat a Sánchez de "tirà que posa en perill l'estat de dret" per emprendre el camí cap a una dictadura i "destrossar la democràcia". En una roda de premsa després del Consell de govern s'ha pronunciat així després que el dimarts s'expulsés del Congrés a una diputada de Vox per negar-se a retirar l'expressió "filoetarres" per referir-se als representants d'EH Bildu, fet que va provocar que tot el grup parlamentari de la formació de Santiago Abascal abandonés l'hemicicle.