La llei trans continua generant friccions entre els socis del govern espanyol. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dilluns que la posició del PSOE respecte d'aquesta qüestió es manté ferma i que els socialistes mantindran les seves esmenes al text en nom de la “seguretat jurídica dels menors”. Per a la ministra, es tracta d’una qüestió fonamental a l’hora de redactar una llei, i qualsevol “comentari o consideració, està fora de lloc”. Dit això, Montero ha recordat que quan es presenta una llei tots els grups parlamentaris presenten esmenes, i que el PSOE té majoria a la cambra perquè “els ciutadans van donar-nos suport per portar millores de drets de tots els col·lectius”.

Així mateix, la ministra ha negat que el PSOE mantingui una posició “immobilista”. “Es tracta de perseguir l’interès general, i l’esmena vol aconseguir la seguretat jurídica dels menors, que és un col·lectiu sensible que cal protegir”, ha afegit. Moments, abans, Podemos havia manifestat que la posició del PSOE és “preocupant”, ja que suposa una “retallada de drets” de cara al col·lectiu trans. “El Tribunal Constitucional ja ha advertit que seria inconstitucional no mantenir la lliure elecció de gènere als menors”. “Ens preocupa que el PSOE pugui votar el mateix que el PP”, ha manifestat el partit.

Les declaracions de la ministra d’Hisenda han arribat poques hores més tard que es pronunciés sobre aquesta qüestió la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que ha carregat durament contra el PSOE per posar en risc els drets dels infants trans. Segons Montero, la “proposta del govern” és el text que està ara mateix en tramitació al Congrés dels Diputats, i ha lamentat que els socialistes “han decidit presentar esmenes i no buscar acords”.

Estem en un moment difícil perquè els vots de PSOE i PP es poden sumar per intentar que es produeixi una retallada de drets en les infàncies trans”, ha afirmat la ministra. No obstant això, ha afegit que “encara queden hores per tal de reconduir la situació i arribar a un acord amb la majoria feminista”, en relació amb la mateixa majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

Hem de respectar l’acord de govern perquè tenim l’obligació de no decebre”, ha dit la ministra Montero, que, a parer seu, l’estat espanyol “té un deure amb les persones trans perquè molts cops han estat al capdavant de la conquesta de drets al nostre país, i tenim una responsabilitat amb elles”. “És per això que vam incloure una llei trans que garantís la lliure determinació de gènere”, ha asseverat; a més de recordar que “hi ha una sentència del Tribunal Constitucional que diu que hem de garantir el mateix pels infants”. “Som a temps d’intentar arribar a un acord”, ha insistit.