Almenys 36 condemnats s'han vist beneficiats fins ara pel nou marc de penes que recull la llei del només sí que és sí, ​​entre revisions de condemna a la baixa (32 persones) i sentències posteriors en l'aplicació de la norma (4). Un total de 10 persones afectades per aquests delictes han estat excarcerades, segons informa Europa Press. La llei orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual ha provocat que el delicte d'agressió sexual absorbeixi el d'abús sexual, cosa que significa que un delicte que fins ara recollia una conducta més greu n'incorpori una de menys gravetat, per la qual cosa la forquilla penal també s'ha ampliat per abastar tot el ventall de comportaments penats ara com a agressió sexual, segons la interpretació de molts jutjats.

Entre els casos de revisió de sentència i rebaixa de pena, les fonts consultades per Europa Press han confirmat 20 persones a Madrid, dues a Balears, dues a Galícia, dues a Castella i Lleó, una a Andalusia, una a Astúries, una a Cantàbria, una a Castella-la Manxa, una a Múrcia i una a Canàries. 10 d'aquests 32 casos han comportat l'excarceració dels condemnats: sis de Madrid, dos de les Balears, un de Galícia i un de Cantàbria.

Sobre les noves sentències dictades després de la reforma, fonts consultades expliquen que el TSJ de Galícia ha aplicat en un cas les noves penes, que a l'Audiència Provincial de León s'han aplicat en dos i que a l'Audiència Provincial de Barcelona han dictat una sentència per un delicte consumat de violació. En les resolucions, els magistrats han indicat que aquests casos responen a l'aplicació de la nova llei. I han precisat que encara que la normativa no aclareixi si ha de ser o no aplicada a procediments en tràmit o amb sentència ferma, el mateix Codi Penal a l'article segon indica que "tindran efecte retroactiu aquelles lleis penals que afavoreixin el reu".

Les últimes rebaixes que han transcendit han estat dictades pels tribunals de Madrid, que ja han rebaixat 20 condemnes d'abusos i/o agressions sexuals per l'aplicació de la 'llei del sí que és sí'. A més, s'han dictat set excarceracions, encara que una no s'ha materialitzat perquè el condemnat té altres condemnes pendents. En les resolucions a què ha tingut accés Europa Press es redueixen penes de presó fins a 5 anys.

Més de 200 revisions pendents

Les fonts consultades han precisat que el nombre de casos en què s'apliquen les rebaixes podrien veure's incrementats els pròxims dies davant de les revisions pendents. Aquesta mateixa setmana, les Audiències Provincials del País Valencià han indicat que estan revisant, d'ofici o a instància de part, més de 100 sentències per delictes contra la llibertat sexual després de l'entrada en vigor de la llei, segons les dades facilitades pel Tribunal Superior de Justícia autonòmic.

Així mateix, el president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV), Iñaki Subijana, ha assegurat que les tres Audiències Provincials d'Euskadi han rebut almenys 10 peticions de revisions de condemnes per delictes sexuals. A Madrid, hi ha 447 causes per abusos i/o agressions sexuals condemnatòries fermes, amb condemnat ingressat a la presó, susceptibles de revisió després de l'entrada en vigor de la nova llei orgànica. D'aquestes causes, i d'ofici, els magistrats de l'Audiència Provincial de Madrid ja han començat la revisió de 121 casos. I a instància de part, se'n tramita la revisió de 55. Els presidents de les seccions penals de l'Audiència Provincial madrilenya han acordat aplicar a les revisions de sentències el criteri més favorable al reu i no atendre la disposició transitòria cinquena del Codi Penal que limita les revisions.

Cal recordar que les revisions efectuades pels jutges són susceptibles de recurs i que podrien arribar fins al Tribunal Suprem (TS), la seu judicial cridada a fixar jurisprudència. Fonts jurídiques han precisat a Europa Press que el Suprem hauria d'estudiar l'aplicació de la llei cas per cas, perquè la possibilitat d'arribar a acords no jurisdiccionals va desaparèixer de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ), de manera que no podria celebrar un conclave. Segons han explicat les fonts esmentades, les revisions que es facin de condemnes fermes prèvies al 2015 es podran recórrer directament al Suprem, però les que es refereixin a casos posteriors només podran arribar a l'alt tribunal quan s'hagi exhaurit la via d'apel·lació en instàncies inferiors.

Abans de conèixer-se la posició del Suprem, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha dictat aquesta setmana un decret perquè els fiscals donin "una resposta uniforme" a les revisions de condemnes fermes suscitades per l'entrada en vigor d'aquesta llei, i ha establert que no es modificaran quan la pena imposada pugui dictar-se amb el nou marc penal, de manera que s'evitaria una rebaixa "automàtica" de condemnes.

A la fotografia principal, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears