Vox ha tornat a encendre aquest dimarts el Congrés dels Diputats. En aquesta ocasió, el grup d'ultradreta ha abandonat el Ple del Congrés després que la Presidència expulsés de la tribuna una de les seves diputades, Patricia Rueda, al negar-se a retirar el terme "filoetarra", en referència a Bildu. El socialista Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, primer vicepresident de la Cambra, que en aquell moment estava presidint la sessió, ha demanat a Rueda que es desdigués, però la diputada no ho ha acceptat i ha estat objecte d'una crida a l'ordre. Aquesta situació a l'hemicicle ha tingut lloc enmig d'un debat de consens sobre la candidatura de Màlaga com a seu de l'Exposició Universal del 2027. En aquest context, Rueda ha aprofitat el seu torn per afirmar que el govern Sánchez "menysté" Màlaga, mentre "premia filoetarres, nacionalistes i colpistes".

Després que la Presidència cridés l'atenció de la diputada, Rueda s'ha mantingut en silenci a la tribuna i posteriorment ha demanat al vicepresident del Congrés que la deixés continuar. Gómez de Celis no ha acceptat aquesta resposta i ha insistit que retirés el terme. Davant la negativa, la Presidència ha optat per treure-li la paraula i demanar a la diputada que desallotgés la tribuna. Rueda ha protestat afirmant que era "injust". A continuació, la resta de diputats de Vox s'han aixecat dels seus escons i, escandalosament, han abandonat l'hemicicle com a mostra de protesta. 

A la sortida del ple, el portaveu del grup d'extrema dreta, Iván Espinosa dels Monteros, ha assegurat que aquest incident és "l'enèsima mostra que Gómez de Celis no sap manejar el Ple del Congrés". "Si no es pot dir filoetarra al braç polític d'ETA (en referència a Bildu) i se'ns pot dir feixistes a nosaltres, és que hi ha un problema en aquesta Cambra. No ho tolerarem", ha afegit. 

Abascal afirma que el PSOE assassinava polítics el 1936

La resposta del líder de Vox tampoc ha trigat a arribar. Santiago Abascal s'ha mostrat indignat a les xarxes socials i ha acusat el PSOE d'assassinar "els diputats de l'oposició per no poder-los callar" al Congrés l'any 1936, mentre que ara els retira la paraula a la Cambra Baixa "amb el control dels mitjans i les institucions, i el favor dels poderosos”. "Avui el PSOE s'ha atrevit a fer el que no ha fet mai ningú en democràcia: prohibir a l'oposició expressar-se lliurement al Congrés", ha criticat Abascal en una piulada. Segons ha denunciat, en "només uns anys" han vist al PSOE "triturar la separació de poders, assaltar tota institució independent, pactar amb comunistes, colpistes i filoetarres i silenciar i censurar la veu d'almenys mitja Espanya". "Els temps polítics semblen accelerar-se de manera dramàtica", ha afegit.