El suport d'un grup de legisladors a una iniciativa anticomunista de Santiago Abascal, líder de Vox, ha generat un autèntic tsunami polític en el si del partit conservador mexicà, el Partido Acción Nacional (PAN). El president Andrés Manuel López Obrador, que no s'estalvia comentaris en contra del franquisme i Abascal, ha aprofitat aquest moment de feblesa per a debilitar a l'oposició. 

"Fill del franquisme" 

Tot es remunta a la setmana passada, quan diversos polítics del PAN van firmar en un acte al Senat del país, juntament amb Abascal, la Carta de Madrid, que té com a objectiu final frenar l'avenç del comunisme als països iberoamericans. Tot i que aquí aquest podria semblar un acte polític menor, en línia de les proclames de Vox, a Mèxic va derivar en una allau de crítiques a les xarxes socials i una crisi dins el PAN que ha anat creixent en els últims dies. 

López Obrador, que en ocasions anteriors havia definit al partit ultra com a un "fill del franquisme", ha aprofitat la tempesta perfecta per criticar alhora l'oposició i el seu gran enemic polític: el conservadorisme

Gairebé feixistes 

"Han vingut uns extremistes d'Espanya, de Vox. S'han unit amb el PAN, perquè són el mateix. Res més que el que simulaven els del PAN i altres que es deien demòcrates. I no, són conservadors i ultraconservadors, gairebé feixistes", ha apuntat el dirigent en una conferència des del Palau Nacional. 

Sense que ningú li preguntés, dilluns va reprendre el tema, obrint la porta a una nova visita del partit espanyol, al·legant que Mèxic és un "país lliure". Amb certa gaubança, fins i tot ha celebrat que Vox no hagi amagat mai la seva ideologia ultra: "Les portes del nostre país estan obertes, sempre sou benvingut. Tots els estrangers, encara que siguin opositors. No ens hem d'avergonyir de res", ha dit el president. 

Abascal respon i el PAN s'allunya 

Abascal, sempre fidel als seus ideals, no ha trigat a respondre el polític mexicà. A cop de tuit l'ha titllat de "tirà" i l'ha acusat de "protegir a narcos". El president de VOX també ha assegurat que López Obrador "impedeix la causa a favor de la llibertat, els drets i la prosperitat de les nacions".

Segons ha explicat el politòleg de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM),  Khemvirg Puente, a Efe, aquest error del PAN ha permès al president "confirmar el seu discurs" contra el partit, titllant-lo de "representant del conservadorisme". Des del PAN, però, han volgut aclarir que l’homòleg a Espanya és el PP i s'han distanciat de VOX assegurant que la reunió d'Abascal amb el grup de legisladors va ser a títol personal". 

A la imatge principal, el president López Obrador / Efe