No deixa de sorprendre. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha comparat Madrid amb una Coca-Cola. Ho ha fet durant el seu discurs en la Fira Internacional del Turisme (Fitur), que s'està celebrant actualment a la capital espanyola i on tots els territoris pretenen vendre's com una gran destinació turística. "Vendrem Madrid com l'última Coca-Cola en el desert", ha dit Ayuso, deixant ben clar quin és l'objectiu de la seva participació en aquest important esdeveniment. I així ho ha intentat fer: la presidenta de la Comunitat de Madrid ha pronunciat un discurs en el qual ha destacat moltíssims trets interessants de la regió. El mateix ha fet en una piulada, on ha remarcat que el territori ocupa "els primers llocs de tot: oferta cultural, qualitat de vida, seguretat, tecnologia...". "Però això és gràcies a tants artistes, empresaris, funcionaris o ciutadans que cada dia construeixen aquesta regió", ha afegit.

"A Madrid es pot ser moltes coses i es poden fer moltes coses a la vegada. Vendrem Madrid com l'última Coca-Cola en el desert. Això és el que els hi direm. La Comunitat de Madrid és la capital d'Espanya i la quarta millor destinació turística i urbana del món, segons National Geographic. Però també és 179 municipis plens de patrimoni, de vida i de naturalesa. Madrid és els llocs com l'Escorial, Aranjuez, Alcalá de Henares, Cervantes, la millor oferta gastronòmica i la llengua de tots, l'espanyol. Madrid és el lloc que mai tanca, però també se sap ara que és molt més. Que som una forma d'entendre la vida. A tan sols una hora dels seus gratacels, els contrastos de Madrid permeten pujar a la serra, practicar esport, visitar els tresors de desenes de pobles d'entre cent i 300 habitants, gaudir de les desenes d'embassaments i de pantans, conèixer sorprenents bodegues, tornar en una estona a la capital i fer-ho en només uns minuts per descobrir i gaudir d'un espectacle a la Gran Vía", ha dit Ayuso en el discurs que ha pronunciat aquest divendres a Fitur.

TUIT Isabel Díaz Ayuso

Més enllà que Ayuso sigui una presidenta que li agrada fer-se notar, és habitual en esdeveniments com aquest que els territoris exagerin una mica per intentar captar l'atenció dels presents. És el cas de Melilla, que ha considerat que el gran atractiu que té la ciutat autònoma és la Legión i han deixat de forma permanent una representació d'homes i dones passejant-se per l'estand durant tot el dia vestits de militars. Així doncs, lluny d'incidir en la gastronomia, la cultura local i els pobles representatius del nord d'Àfrica, els seus paisatges i guies de visites, el turisme de Melilla s'ha centrat en l'exèrcit a partir de dues proves que se celebraran a la ciutat a l'octubre: La Africana i el Desafío Melilla, dues proves físiques que són un bon punt de trobada per "connectar la societat civil amb l'exèrcit i les forces armades espanyoles".

Fitur ha servit perquè Ayuso es retrobi amb el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, amb qui ha parlat i han confirmat que la pròxima conferència de presidents se celebrarà al febrer a La Palma, tot i que encara no s'ha concretat la data. Els dos s'han saludat en la zona de les comunitats autònomes, on Bolaños ha explicat que acabava de visitar l'expositor de l'illa canària. "Celebrem la conferència de presidents allà al febrer? Us vaig enviar els papers a temps", ha dit la presidenta madrilenya. I el ministre ha respost: "Sí, sí". "Tot organitzat, allà hi serem com un clau", ha afegit Ayuso per acomiadar-se.

Madrid, sense notificar positius

En l'última conferència de presidents, el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar el retorn de la mascareta obligatòria en exteriors. Bàsicament, va ser l'única mesura estatal que es va pactar amb totes les comunitats autònomes per intentar frenar l'avenç de la covid-19 arreu de l'estat espanyol, a les portes de Nadal. En aquest sentit, cal destacar que la Comunitat de Madrid és ara mateix protagonista en una qüestió relacionada amb el virus: els madrilenys han decidit no notificar part dels positius diaris al Ministeri de Sanitat. Una estratègia que, de moment, serveix per il·lustrar Madrid com un dels territoris on la incidència de la malaltia és més baixa, però que no agrada gens a la ministra Carolina Darias.

Per la seva banda, cal dir que la participació de Catalunya a Fitur ha servit perquè l'expresident del Parlament, Roger Torrent (actual conseller d'Empresa i Treball), assegurés que desconeixia els polèmics privilegis per als funcionaris de la cambra catalana. En cas d'haver-los conegut, "s'hauria actuat d'una altra manera". En declaracions a mitjans des de l'esdeveniment, Torrent va subratllar que "el que és important és com s'ha actuat quan s'ha conegut tota aquesta informació i que això es reverteixi". "Si s'hagués tingut abans la informació, segur que s'hauria actuat d'una altra manera. Celebrem que, tenint en compte el que se sap avui, la mesa hagi pres aquesta determinació del que és un privilegi que s'ha de revertir", va dir durant la seva intervenció a Fitur.