La Fira Internacional de Turisme (FITUR) celebrada aquesta setmana a Madrid ha tornat després de l'esclat de la pandèmia i totes les comunitats autònomes volen lluir les seves millors gales. Des de la ciutat de Melilla ha considerat que el gran atractiu que tenen és la legió i, per això, han deixat de forma permanent una representació d'homes i dones passejant-se per l'estand durant tot el dia vestits de militars. L'excusa és que a Melilla se celebra 'La Africana' i el 'Desafíó Melilla', dues proves de resistència física on consideren que és un bon punt de trobada per "connectar la societat civil amb l'exèrcit i les forces armades espanyoles".

Així doncs, lluny d'incidir en la gastronomia, la cultura local i els pobles representatius del nord d'Àfrica o tirar de paisatges i guies de visita, el turisme de Melilla se centra en un exèrcit. Les dues cites se celebraran els propers 1 i 22 d'octubre d'enguany i des del mateix govern es venen com un gran reclam: "Aquestes aclamades proves esportives, seran desglossades a la Fira Internacional de Turisme (FITUR), lloc on és habitual la presència d'ambdues institucions militars a l'estand de Melilla. Les dates seleccionades han estat fruit de l'acord i la coordinació de totes les parts, tenint en compte el calendari esportiu i el de les diferents activitats de la Comandància General de Melilla (COMGEMEL). Des del Govern de la Ciutat Autònoma de Melilla i la COMGEMEL desitgem que les circumstàncies sanitàries permetin la celebració d'aquests dos esdeveniments esportius, que també són esdeveniments de ciutat".

Melilla, de Ciutadans

A més, subratllen que sense els militars, aquest "gran atractiu" seria impossible celebrar-lo: "Després de les diverses reunions mantingudes entre la Conselleria d'Infraestructures, Urbanisme i Esport, el Grup de “Regulares de Melilla” núm. 52 i el Tercio “Gran Capitán” Primero de la Legión, s'han establert les dates per a la realització dels diferents esdeveniments esportius". La militarització a Melilla és una constant. Recentment, el capità Rachid Al-Lal Lahadil, i diverses vegades pilot de moto al ral·li Dakar, ha estat nomenat pel president del Comitè Olímpic Espanyol com l'ambaixador de la marca Melilla Sport Capital". El mateix govern de la ciutat autònoma l'ha felicitat a twitter: "Enhorabona 'mi capitán'". Des de Fitur, s'han pogut veure diferents comandàncies i els seus vestits característics. Actualment, Melilla és presidida per Eduardo de Castro, un dels pocs reductes on encara mana el partit d'Inés Arrimadas, Ciutadans.

FJiVDqDXMAIiS S

Captura de  @RTVEMelilla

Turisme a Catalunya

En paral·lel, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha visitat la fira des de l'estand de Catalunya on va donar algunes dades interessants. La despesa turística a Catalunya es va situar en 4.955 milions d'euros el 2021 i va assolir els 4.955 milions d'euros el 2021, amb una mitjana de 954 euros per persona. En total, Catalunya va rebre 5,6 milions de turistes, més del doble que el 2020, any en què va caure un 83% interanual, i Torrent ha explicat que "el 2021 va ser l'any de l'inici de la recuperació" encara que lluny de les xifres prepandèmia. Les pernoctacions van superar els 52 milions, un 209% més que el 2020 i un 43% per sota del 2019, i la durada mitjana va ser de 2,6 dies per persona, enfront dels 3,97 dies del 2019 i els 4,81 dies del 2020. Torrent va assegurar que la voluntat del Govern és que el 2022 sigui "l'any de la reactivació turística" malgrat les incerteses existents i que el sector està preparat i adaptat a l'actual pandèmia.